Arheologii au descoperit urme ale unei tabere construite de un marinar, despre care se crede că a fost sursa de inspiraţie a lui Daniel Defoe când l-a creat pe Robinson Crusoe. Descoperirile au fost făcute pe o insulă situată în oceanul Pacific, în vestul statului Chile. După toate probabilităţile, Robinson Crusoe are la bază un personaj real, un scoţian pe nume Alexander Selkirk, care a fost recuperat de pe insulă în anul 1709. Se pare că marinarul şi-a construit două adăposturi în apropierea ţărmului, într-o zonă în care vizibilitatea îi permitea să observe dacă se apropie vreun vapor.
De asemenea, arheologii au mai descoperit mai multe instrumente de navigaţie, despre care se crede că au aparţinut lui Selkirk. Căpitanul vasului care l-a salvat pe scoţian a menţionat că acesta avea la el mai multe astfel de instrumente. El mai amintea şi de faptul că Selkirk obişnuia să vâneze capre sălbatice pentru a se hrăni, dar nu există încă nici o dovadă care să confirme această activitate.
Insula, care se numea în trecut Aguas Buenas, a fost redenumită ulterior cu numele celebrului personaj, Robinson Crusoe.
Antena3.ro