Antena 3 CNN Actualitate Cultură Uniunea Artiştilor Plastici, evacuată după retrocedarea clădirii în care îşi are sediul

Uniunea Artiştilor Plastici, evacuată după retrocedarea clădirii în care îşi are sediul

Uniunea Artiştilor Plastici, evacuată după retrocedarea clădirii în care îşi are sediul
16 Iul 2008   •   09:36

Uniunea Artiştilor Plastici din România a rămas fără sediul central din strada Nicolae Iorga din Bucureşti, în urma deciziei de retrocedare a clădirii. Executorii judecătoreşti au început, miercuri, evacuarea aşa numitei Case Slătineanu. Reprezentanţii Uniunii spun că au fost înştiiţaţi abia joi evacuarea silită. Aceştia suspectează că retrocedarea s-a făcut în baza unui act de moştenire fals, datat în anul 1940. Artiştii îl acuză pe fostul primar Adrian Videanu că a semnat în acest context, actul ce retrocedează imobilul şi speră că actualul primar îi va ajuta să recupereze imobilul.

Reprezentanţii Ministerului Culturii spun că Uniunea Artiştilor Plastici din România este o instituţie neguvernamentală, de interes public, care ar trebui să se gestioneze singură. Potrivit legii, nicio instituţie publică nu are obligaţia de a sprijini Uniunea Artiştilor Plastici.

Ministerul le-a oferit artiştilor acum patru camere în Casa Presei Libere, precum şi un loc pe Lipscani, dar aceştia au refuzat să se mute pe motiv că nu există condiţii pentru depozitatea obiectelor de patrimoniu. Între timp, artiştii îşi evacuează casa din Nicolae Iorga, unde sunt depozitate arhive din 1920 şi sute de lucrări de artă aflate în patrimoniul Uniunii. Obiectele din patrimoniu vor fi duse în galeriile din Bucureşti, precum şi într-o serie de camere dezafectate ale Combinatului Fondului Plastic.



Antena3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close