Antena 3 CNN Actualitate Cultură Unde se află cel mai vechi şi cel mai frumos teatru din România. Are 200 de ani şi a fost construit cu sprijinul Masoneriei

Unde se află cel mai vechi şi cel mai frumos teatru din România. Are 200 de ani şi a fost construit cu sprijinul Masoneriei

1 minut de citit Publicat la 22:39 21 Feb 2017 Modificat la 22:39 21 Feb 2017
o_1b9h6c3i513hk19cl1hu3meb77j8.jpg
Foto: prinbanat.ro

Teatrul “Mihai Eminescu”, aflat pe strada cu acelaşi nume din Oravița, la numărul 18, este cel mai vechi și cel mai frumos teatru din România, scriu jurnaliștii adevarul.ro. 

Este vorba de prima clădire din România care a fost construită cu destinaţia de teatru, exact cu 200 de ani în urmă. Iar ca model a fost vechiul Burgtheater din Viena, care astăzi nu mai există. La Oraviţa însă, teatrul ridicat în urmă cu 200 de ani a rezistat şi, după câteva reabilitări ce au avut loc de-a lungul celor două secole, arată foarte bine, fiind una dintre cele mai reprezentative clădiri din Banatul Montan. Interiorul şi decoraţiunile sunt impresionante şi au păstrat aceeaşi linie pe care arhitecţii au impus-o de la început.

Istoricul teatrului

La începutul anilor 1800, Oraviţa era un fel ce capitală neoficială a Banatului Montan, fiind o zonă bogată în minereuri, pe care mai-marii Imperiului Austro-Ungar ştiau să le exploateze din plin. În această, atmosferă cosmopolită şi de avânt economic, în micul orăşel putând fi întâlniţi evrei, germani, sârbi, polonezi şi bineînţeles români, a început să ia amploare şi cultura. În 1790, la Oraviţa s-a înfiinţat Uniunea Diletanţilor, care organiza tot felul de spectacole în diferite spaţii din oraş: la Tribunal, la Primărie etc.

În 1802, a început strângerea fondurilor pentru clădirea teatrului, iar suma adunată a fost impresionantă - 30.000 de florini de aur, cea mai importantă contribuţie fiind a masoneriei. “Astăzi, teatrul are regim de muzeu al teatrului şi muzeu al masoneriei, pentru că teatrul e legat de cele două loje masonice Cosmos şi Glueck Auf, iar sumele importante de bani s-au dat de către cele două loje. Dacă ne uităm puţin cu atenţie, vedem amprenta masoneriei peste tot în ce s-a construit aici. Erau oameni puternici ai vremii”, spune Lorin Cimponeriu, referent cultural la Centrului Cultural din Oraviţa.

×
Etichete: teatru
x close