Antena 3 CNN Actualitate Cultură Un român este autorul unei teorii revoluţionare: omul cavernelor a fost mult mai inteligent decât noi

Un român este autorul unei teorii revoluţionare: omul cavernelor a fost mult mai inteligent decât noi

Bogdan Pitaru
1 minut de citit Publicat la 16:12 05 Ian 2011 Modificat la 16:12 05 Ian 2011
Un român este autorul unei teorii revoluţionare: omul cavernelor a fost mult mai inteligent decât noi
Foto: media.photobucket.com
Un material despre scăderea semnificativă a dimensiunilor creierului uman şi, posibil, a nivelului de inteligenţă a omului modern a făcut turul presei române în acest început de an. Materialul a fost preluat, în diverse variante, din mai multe publicaţii occidentale care citează un studiu recent al cercetătorilor americani David Geary şi Drew Bailey. În acest context, puţină lume ştie că în septembrie 2010 un român a publicat o carte în care susţine teza şocantă că omul cavernelor a fost mai inteligent decît omul actual, argumentaţia sa fiind independentă de studiile occidentale la care s-a făcut referire în articolele din ianuarie 2011.

Este vorba de lucrarea "De la maimuţa sălbatică la maimuţa domestică", avându-l ca autor pe Constantin Creţan. Acesta susţine că primul Homo Sapiens, omul de Cro-Magnon, a fost adevăratul câştigător al selecţiei naturale în ceea ce priveşte inteligenţa. De la el încoace, susţine Creţan, omul a involuat, inclusiv pe planul inteligenţei. Iar involuţia continuă şi este inevitabilă şi ireversibilă, din cauza unei tot mai relaxate presiuni de selecţie, astfel că omul va deveni cîndva o "maimuţă domestică".

Contribuţia românului este cu atât mai importantă cu cât ea vine într-un moment în care tot mai mulţi cercetători par să nu mai treacă uşor peste o chestiune evidentă: creierul omului s-a micşorat simţitor din paleolitic până în prezent. Iar omul de Cro-Magnon a avut cel mai mare creier din tot genul sapiens. Acest lucru, demonstrat deja de mai multe studii de specialitate, ridică serios problema dacă această scădere a volumului cerebral a implicat sau nu şi o scădere a inteligenţei.

Cu atât mai mult e legitimă această problemă, cu cât întreaga antropogeneză, timp de milioane de ani, s-a bazat pe creşterea creierului. Creţan susţine că de câteva zeci de mii de ani trăim ceea ce el numeşte "antropoliză". Cartea lui Constantin Creţan poate fi citită integral, în română şi engleză, pe blogul constantincretan.wordpress.com.


×
Etichete: creier maimuta
x close