Potrivit unor surse, cumpărătorul este un român din SUA şi a licitat prin telefon, transmite Mediafax. Mai exact, compania KDF Energy, lider pe piaţa românească a certificatelor de emisii de dioxid de carbon, deţinută de George Brăiloiu, a achiziţionat toate manuscrisele.
Participante la licitaţie, Biblioteca Centrală Universitară (BCU) şi Televiziunea Română (TVR) nu au reuşit să cumpere împreună nici un document, întrucât un licitator a plătit pentru toate loturile la sfârşitul licitaţiei.
Pe de altă parte, reprezentanţii TVR au declarat că reuşiseră să achiziţioneze câteva documente ale lui Cioran, însă au pierdut totul din cauză că o persoana a achiziţionat tot lotul, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte.
BCU şi TVR au decis să liciteze împreună pentru toate manuscrisele şi obiectele personale ale lui Emil Cioran, evaluate de specialişti la o valoare totală de până în 100.000 de euro, a declarat directorul BCU Mireille Rădoi.
Printre obiectele scoase la licitaţie s-au numărat caiete manuscrise - "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet şi pamfletar", "Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant", "Banalitate şi transfigurare", "Cartea amăgirilor", "Lacrimi şi sfinţi", "Schimbarea la faţă a României" - numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor, o fotografie a lui Cioran semnată pe verso, diploma de bacalaureat, diploma de licenţă în filosofie şi litere şi multe altele.
Printre cele mai scumpe dintre aceste loturi s-a numărat manuscrisul intitulat "Îndreptar pătimaş", evaluat de experţi la o sumă între 8.000 şi 10.000 de euro.
Vineri se împlinesc 100 de ani de la naşterea marelui filosof şi eseist Emil Cioran.