Un cercetător italian crede că este pe cale să soluţioneze unul din cele mai mari mistere din istoria artei. Este vorba de soarta unei fresce a lui Leonardo da Vinci, înscrisă, la vremea ei, printre capodoperele maestrului, dar considerată pierdută de câteva secole. Italianul susţine că fresca ar putea să mai existe,
protejată de... o altă pictură de epocă. Maurizio Seracini se prezintă ca
doctor şi detectiv al artelor, iar povestea sa pare desprinsă din
Codul lui Da Vinci.
De mai bine de trei decenii, el se află pe urmele legendarei fresce
Bătălia de la Anghiari, pictată de Leonardo în 1505, în marea sală a guvernului din Palatul Vechi.
Pe vremea lui Leonardo, contemporanii o considerau nu doar cea mai bună operă a sa, dar şi
cea mai bună operă de artă în general, capodoperă prin definiţie.
Dar politicienii n-au ţinut seama de părerea artiştilor: în 1563, la Florenţa a venit la putere un nou guvern care i-a ordonat pictorului Giorgio Vasari să refacă decoraţia sălii de consiliu. De atunci, nimeni n-a mai văzut fresca. Seracini crede că Vasari nu a fost în stare să distrugă opera lui Leonardo, ci doar şi-a pictat peste ea propria frescă.
În 1975, el a descoperit, ascunse în noua pictură, cuvintele
Cerca Trova - Caută, Găseşte. Seracini a urmat sfatul şi de atunci tot caută fresca lui Leonardo, cu ajutorul unor aparate tot mai sofisticate, cu radar sau raze X, care pot "vedea" prin stratul de culoare. El susţine că mai are nevoie doar de un an până va fi în măsură să dea la iveală cea mai mare capodoperă a Renaşterii italiene.
Antena 3