Cu invenţia sa extraordinară, o maşină cu radar 3D, care se conduce singură, concepută special pentru persoanele nevăzătoare, românul a reuşit să cucerească lumea.
Deşi acum talentul lui este recunoscut internaţional, Ionuţ Budişteanu nu a primit în copilărie sprijin din partea unor profesori, aşa că părinţii au fost nevoiţi să îl mute la o altă şcoală.
Ionuţ Alexandru Budişteanu, din Râmnicu Vâlcea, este câştigătorul celor marelui premiu "Gordon E. Moore", în valoare de 75.000 de dolari, la categoria "Ştiinta Computerelor".
Lucrarea prezentată de Ionut Budişteanu, "Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a crea o maşină low-cost, fără şofer", ar putea rezolva o problemă globală majoră, şi aume numărul crescut al accidentelor rutiere.
"Concursul se organizează de peste 60 de ani, este cel mai mare concurs din lume. Are cea mai mare mediatizare. De exemplu, pe Wall Street a apărut acolo Râmnicu Valcea şi numele meu şi este o foarte mare mândrie pentru mine", a spus românul.
În urmă cu trei ani, Ionuţ Budisteanu a fost remarcat de fundaţia Dan Voiculescu. Bursa primită de el a fost o investitie în inteligenţă.
"Vacanta parlamentară îmi oferă şansa de a vorbi mai des despre copiii excepţionali ai României, în care trebuie să investim cu tenacitate şi răbdare. Ionuţ Budişteanu are 16 ani şi e specializat în software şi altgoritmi. (...) Băiat deştept şi serios, pe scurt. Motiv pentru care mă poate trece în rândul prietenilor săi", scria în 2010 Dan Voiculescu pe blogul său.
Între timp, succesele lui Ionuţ i-au adus recunoaştere internaţională. Reputatul Massachusetts Institute of Technologya anunţat că a decis să denumească un asteroid cu numele lui Ionuţ Budişteanu. Asta nu îl face însă să vrea să plece din ţară.
Elevul vâlcean Ionuţ Budişteanu a câştigat, vineri seară, în Phoenix, Arizona, premiul cel mare, denumit Gordon E. Moore, după fondatorul Intel, în valoare de 75.000 de dolari.
Citeşte şi Gestul de patriotism făcut de tânărul român care a impresionat lumea cu invenţia lui