Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ultimele descoperiri: urma lui T-rex în SUA şi os de mamut în România

Ultimele descoperiri: urma lui T-rex în SUA şi os de mamut în România

Ultimele descoperiri: urma lui T-rex în SUA şi os de mamut în România
10 Oct 2007   •   12:48

Încercările de a găsi urme de dinozauri, în special cele aparţinând prădătorului T-rex, se pare că au luat sfârşit, după o sută de ani de cercetări. Un paleontolog britanic, dr.Phil Manning, profesor al Universităţii Manchester, a descoperit ceea ce el crede că este prima urmă de tyrannosaurus rex (foto stânga). În timpul cercetărilor efectuate anul trecut în statul nord-american Montana, Manning a identificat în munţii Hell Creek o amprentă păstrată în rocă.

Mărimea urmei este de 76 de cm şi aparţine uneia dintre cele două specii de dinozauri care au trăit în acea zonă. Poate fi vorba astfel doar de nanotyrannus, sau de ruda sa mai mare, tyrannosaurus rex. Dimensiunile amprentei l-au făcut pe profesorul britanic să încline spre T-rex.

Şi România se poate lăuda cu o descoperire de senzaţie.
Un pescar din Cotu Vameş, judeţul Neamţ, a găsit în albia râului Moldova un os de mamut de dimensiuni impresionante, întreg şi perfect conservat. Dănuţ Iovu se afla la pescuit şi a zărit, aproape de malul apei, un capat imens al fosilei, ieşind din mâl.

După ce l-a dezgropat, pescarul a văzut că osului are 1,23 metri (foto dreapta), diametrul cuprins între 20 şi 33 de centimetri şi o greutate de peste 30 de kilograme. Barbatul a păstrat o vreme osul de mamut acasă, pentru a-l prezenta rudelor şi cunoscuţilor drept o raritate.

Preluată într-un final de paleontologi, descoperirea pescarului s-a dovedit a fi unicul os de mamut descoperit în stare întreagă pe teritoriul României.

Fosila datează din perioada cuprinsă între anii 100.000 şi 10.000.000 înainte de Hristos.
Sursa foto: Sky News, Gardianul.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close