Artiştii care l-au cunoscut spun că maestrul era un dirijor de excepţie şi că muzica românească a pierdut o mare valoare. Părintele celebrului cor Madrigal s-a stins din viaţă duminică.
Un mesaj de condoleanţe a venit şi din partea Preşedinţiei, care îşi exprimă regretul pentru trecerea în nefiinţă a maestrului.
"În aceste momente de adâncă tristeţe, doresc să transmit familiei şi celor apropiaţi compozitorului şi dirijorului Marin Constantin sincere condoleanţe. El va rămâne în amintirea noastră drept fondatorul celui mai prestigios simbol al coralei româneşti, Corul Naţional de Cameră Madrigal. Marin Constantin ne-a cucerit prin talentul, eleganţa şi măiestria artei sale dirijorale. Dedicându-şi cu pasiune întreaga sa viaţă artei corale, el a fost pentru noi toţi un model de modestie şi generozitate. Dumnezeu să-l odihnească!", se arată în mesajul Administraţiei Prezidenţiale.
Dirijorul şi compozitorul Marin Constantin, profesor şi şef al catedrei de dirijat cor, a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, activitatea sa fiind apreciată de critici muzicali din întreaga lume. Maestrul Constantin era membru al Uniunii Compozitorilor şi, de-a lungul vieţii, a fondat numeroase coruri, printre care pe cel al Universităţii din Bucureşti şi pe cel Naţional de Cameră Madrigal. De-a lungul carierei, a susţinut peste 3.500 de concerte în ţară şi în lume.
Marin Cosntantin a înregistrat zece discuri, numeroase CD-uri şi DVD-uri ale Corului Madrigal, dar şi filme documentare. Printre titlurile şi medaliile cu care a fost distins se numără: Premiul Criticii Muzicale Germane, Omul Anului în 1990, 1992 şi 1994, Medalia Enescu şi Medalia Eminescu.
Maestrul Marin Constantin era, de asemenea, Doctor în muzicologie şi filosofie a muzicii şi Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca.
Viaţa şi cariera maestrului Marin Constantin