Roma este câştigătoarea absolută! Indiferent de condiţiile sau particularităţile pe care le-am impune unui top,
Roma va fi mereu pe primul loc. Aceasta este cea mai eficientă şi mai amplă metropolă a Antichităţii. Într-un top alcătuit recent, Top 10 Capitale Antice, Roma a triumfat din nou. Potrivit tradiţiei, Roma a fost întemeiată în anul 735 î.e.n. de Romulus şi Remus. Forurile Imperiale reprezintă minunile care au clasat Roma în absolut toate topurile de până acum. Aceste pieţe monumentale construite în decursul unui secol şi jumătate (între anii 46 î.Hr. şi 113 în centrul Romei de către Împăraţii romani) au reprezentat bogăţia şi frumuseţea romană. Iar Forumul, Colosseumul şi Pantheonul sunt numai câteva dintre vestigiile care atestă minunata antichitate a Romei.
Pe de altă parte,
Atena este veşnicul loc doi. Capitala Greciei nu a reuşit niciodată să întreacă Roma. Deşi este plină de mister, iar arta Greciei antice nu a putut fi niciodată egalată, Atena a fost întotdeauna ocupanta locului secund. Cu templele ei minunate, cu Parthenonul, cu minunatele ruine pline de mister... Atena a rămas una dintre cele mai iubite metropole.
Pe locul al treilea s-a instalat măreţul
Constantinopol. Singura metropolă din lume ce se desfăşoară pe malurile a două continente, Europa şi Asia. Întemeiat de împăratul roman Constantin cel Mare, pe locul fostei colonii greceşti Bizanţ, oraşul a servit drept capitală a Imperiului Bizantin pentru mai bine de un mileniu. Constantinopolul a fost de neegalat.
Cu toate că podiumul a fost adjudecat,
Babilonul s-a instalat semeţ pe locul al patrulea. Deşi frumuseţea Grădinilor Suspendate ale Semiramidei a fermecat existenţa a milioane de oameni, istoria zbuciumată a împiedicat dezvoltarea sănătoasă a metropolei. Babilonul este urmat de Cuzco, capitala imperiului incaş din Anzi, de Tenochtitlan, strămoşul actualului Mexico City, Teba, Marele Zimbabwe, Xi?an şi Cahokia. Acestea sunt cele mai impunătoare capitale ale Antichităţii.
Adina Bumbeş