Antena 3 CNN Actualitate Cultură Momentul în care toată sala recită versuri din "Luceafărul", la finalul unui spectacol de la Teatrul Național București

Momentul în care toată sala recită versuri din "Luceafărul", la finalul unui spectacol de la Teatrul Național București

Alexandra Cojoianu
1 minut de citit Publicat la 21:16 17 Ian 2023 Modificat la 21:16 17 Ian 2023
spectacol
Sfârșit de spectacol emoționant în București. Toată sala a recitat din Luceafărul Sursa foto: captură Facebook

Actorul a recitat primul vers, iar cei din sală au continuat în cor versurile, întrucât a doua zi, la 15 ianuarie, se împlineau 173 de ani de la nașterea poetului - nepereche.

După ce s-au recitat câteva versuri, toți cei prezenți în sală au încheiat într-un cor de aplauze, în timp ce interpreții au făcut câteva plecăciuni.

”Un moment inedit și frumos s-a petrecut aseară, la finalul spectacolului „Cursa de șoareci”: pentru că astăzi serbăm Ziua Culturii Naționale și îl sărbătorim pe Mihai Eminescu, actorul Gavril Pătru i-a invitat pe spectatorii care au umplut până la refuz sala să recite alături de cei de pe scenă prima strofă din „Luceafărul”.

Iată cum a ieșit acest moment, care a fost o surpriză inclusiv pentru actori!”, a postat Teatrul Național I.L. Caragiale din București pe Facebook.

Spectacolul s-a jucat la 14 ianuarie pe scena Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

Spectacolul ”Cursa de șoareci“ s-a jucat inițial la Londra

Spectacolul  ”Cursa de șoareci“ s-a jucat inițial la Londra, în 1952.

În România, spectacolul poartă semnătura lui Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat din Constanța.

Cursa de șoareci, în regia lui Erwin Șimșensohn, spectacolul care pune micile celule cenușii la treabă, este un irezistibil thriller clasic care îmbină umorul negru, suspansul, situațiile-limită, emoția și jocurile întortocheate ale minții. Fiind vorba de Agatha Christie, „regina crimei”, bineînțeles că nimic nu este ceea ce pare, toată lumea are ceva de ascuns, iar surprizele se dezvăluie la fiecare pas... greșit. Astfel, un idilic decor britanic devine peste noapte locul de desfășurare a unui formidabil politician, în care fiecare gest reprezintă o potențială probă judiciară.

„Luceafărul” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu

„Luceafărul” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu, începută încă din 1873, dar scrisă și finisată de-a lungul multor ani până la publicarea sa în aprilie 1883 în Almanahul societății studențești România Jună din Viena. După publicarea la Viena, poemul a fost reluat apoi în același an în revista Convorbiri literare și în final în volumul princeps intitulat „Poesii” sub îngrijirea lui Titu Maiorescu, publicat în anul 1884.

Academia Recordurilor Mondiale (World Records Academy) a anunțat în ianuarie 2009 că „Luceafărul” este cel mai lung poem de dragoste.

×
x close