Antena 3 CNN Actualitate Cultură „Ţine-ţi pantalonii pe tine”: cum s-a pregătit Australia pentru o invazie japoneză în al Doilea Război Mondial

„Ţine-ţi pantalonii pe tine”: cum s-a pregătit Australia pentru o invazie japoneză în al Doilea Război Mondial

2 minute de citit Publicat la 17:17 03 Feb 2015 Modificat la 17:17 03 Feb 2015
historia.jpg
Cel de-al Doilea Război Mondial a izbucnit la 1 septembrie 1939, iar Australia s-a avântat în război alături de Marea Britanie, în 3 septembrie. Exista, pe atunci, o teamă teribilă de a fi invadată de un inamic străin, Japonia, care era la fel de neîndurătoare şi de bineînzestrată militar ca şi aliata sa din Europa, Germania nazistă. Armata sa a realizat oincursiune rapidă înspre sud, în nordul Australiei şi nu părea să dea vreun semn deîncetinire a raidului.

Japonia a  lansat  97 de  raiduri  aeriene  împotriva  Australiei,  a  trimis într-o misiune  suicidală submarine pitice în Portul din Sydney,  a bombardat  oraşele  Sydney şi  Newcastle  şi  a atacat transportul maritim de coastă. Sute de oameni au murit. Şi, deşi istoricii încă dezbat dacă  Japonia avea sau nu planuri de invadare a Australiei, atacurile au fost la fel de reale ca şi teama civililor.

Poartă pantaloni şi acoperă-ţi alimentele

Toate statele au luat măsuri preventive în faţa raidurilor aeriene. Numeroase gospodării au luat seama de atenţionările autorităţilor şi au săpat tranşee sau chiar au investit în construirea unor adăposturi. Mesajele oficiale atenţionau: „Ţine-ţi capul în jos când eşti într-un tranşeu deschis.Chipurile răsturnate atrag focul inamic. Pentru a evita şocul, niciodată să nu te sprijini de pereţii tranşeului.  Tranşeul  deschis  în  curtea  ta  poate  avea  o  adâncime  de  1,2-1,5  metri,  o  lăţime,deasupra, de 1,3 metri, şi 1 metru în partea de jos.”

„Umple-ţi cada cu apă atunci când există posibilitatea unui raid. Ai atât de multă apă disponibilă pe cât este posibil, în chiuvete, bazine sau alte recipiente. O bombă poate tăia alimentarea cu apă şi o bună aprovizionare cu apă a pompei tale poate stinge o bombă incendiară care altfel ţi-ar distruge casa. De asemenea, după raidul aerian, este posibil să rămâi fără multă apă de băut.”

„Acoperă toate  alimentele.  Farfuriile vor proteja conţinutul bazinelor împotriva cioburilor desticlă. Mâncarea din cutii sau borcane închise ermetic este protejată de gaze.”

„Închide gazul şi electricitatea înainte să mergi în adăpost.”

„Ţine la îndemână, lângă pat, o torţă, o lumânare cu chibrituri, câţiva bani, un pulover gros şi opereche de pantaloni. Poţi avea şi o rolă de faşă, vată, apă potabilă, plasturi, o sticlă cu iod,câteva  prăjiturele  de  ciocolată  simplă,  o  pereche  de  pantofi  cu  toc  mic  şi  haine  de  schimb.Femeile ar trebui să poarte pantaloni în tranşee.”

Continuarea pe historia.ro : http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/tine-ti-pantalonii-tine-cum-s-pregatit-australia-o-invazie-japoneza-al-

×
x close