Teatrul Naţional se poate dărâma la primul cutremur, spun specialiştii, motiv pentru care clădirea a intrat în reparaţii pentru următorii doi ani şi jumătate.
Arhitecţii au decis să dea jos faţada care cântăreşte 1.200 de tone, iar mai apoi vor începe amenajarea interioarelor. În tot acest timp, spectacolele continuă.
Muncitorii vor avea o sarcină dificilă. Ei trebuie îndepărteze bucată cu bucată faţada de beton adăugată peste vechea construcţie, în 1985.
"În prezent, toţi stâlpii şi tot ce vedeţi, faţada Teatrului Naţional, reazemă pe parcajul auto subteran. Un viitor cutremur înseamnă distrugerea teatrului şi a parcajului subteranY", a declarat Mircea Ieremia, profesor în domeniul rezistenţei materialelor.
După ce vor îndepărta faţada, muncitorii se vor muta în teatru. Transformarea va fi spectaculoasă, foaierul va fi de nerecunoscut. Anumite elemente vor dispărea, iar în locul lor va apărea un perete din sticlă prin care se va putea vedea atât scara interioară, cât şi din interior spre exterior, toată imaginea bucureştiului din această zonă.
În foaier vor fi amenajate cafenele, galerii de artă şi magazine de antichităţi. Sala Mare a Teatrului care va fi micşorată şi consolidată. Din cele 1.000 de locuri cât are în prezent, sala va rămâne cu 900. Astfel, spectatorii vor vedea şi vor auzi mai bine ceea ce se întâmplă pe scenă. În total, teatrul va avea cinci săli de spectacole şi un amfiteatru construit pe acoperiş.
"Teatrul Naţional nu va mai fi un locaş exclusiv destinat sălilor de spectacol, ci va fi un spaţiu public, deschis între 10 dimineaţa şi 11 seara", a spus Romeo Belea, arhitect.
Investiţia este în valoare de aproximativ 48 de milioane de lei, fără TVA. Banii provin dintr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi o parte de la bugetul de stat.
Teatrul Naţional va rămâne deschis pe perioada lucrărilor.