"Unchiul Vanea", de Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky, sărbătoreşte mâine, 13 mai, de la ora 19.00, zece ani de când a jucat pentru prima dată pe scena teatrului Bulandra, din Bucureşti. Evenimentul va avea loc la Sala Izvor a teatrului Bulandra, unde vor fi prezenţi numeroşi actori români, dar şi regizorul spectacolului, venit în România special pentru această aniversare.
Timp de zece ani au avut loc 150 de reprezentaţii la "Unchiul Vanea", cu peste 50.000 de spectatori. Opera artistică a fost premiat la Gala Premiilor Uniter (ediţia a X-a) pentru Cea mai bună regie şi nominalizat la categoriile Cea mai bună actriţă (Andreea Bibiri), Cel mai bun actor (Horaţiu Mălăele şi Victor Rebengiuc), Cea mai bună scenografie (Elena Dmitrakova) şi Cel mai bun spectacol. Distincţiile nu se opresc aici, la Festivalul Naţional de Teatru (Bucureşti, 2001) spectacolul câştiga Premiul pentru Cel mai bun spectacol şi Premiul Special pentru creatorii străini care promovează valorile teatrului românesc.
O tragedie serioasă, absurdă şi comică "Să ne imaginăm un grup restrâns de oameni inteligenţi, talentaţi, moderni şi sensibili pe care destinul i-a izolat pe o insulă, separată de restul planetei nu prin apă, ci printr-o imensa claustrare, realizată prin toate formele posibile. Pentru ce trăiesc aceşti oameni? Ce îi susţine în lupta cu ororile unei asemenea vieţi? Munca până la epuizare, încrederea în Dumnezeu, cărţile şi vodca.
“Unchiul Vanea” este singura dintre piesele cehoviene în care moartea nu apare. Nimeni nu moare, nimeni nu ucide pe nimeni, nimeni nu se sinucide. Toate personajele supravieţuiesc. Moartea este un fel de rezoluţie, o soluţie. Toată această tragedie, fiind absolut serioasă, este absurdă şi comică în acelaşi timp", spunea Yuri Kordonsky în descrierea sa despre această operă.
Din distribuţia spectacolului jucat la Teatru Bulandra, vineri seară, de la ora 19.00, fac parte actorii Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macaria, Andreea Bibiri, Irina Petrescu, Horaţiu Mălăele, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu, Mariana Mihuţ şi Şerban Pavlu.