Antena 3 CNN Actualitate Cultură Teatru pentru nevăzători și surdo-muți, la Botoşani: "Au dreptul de a fi în sala de spectacole". Detaliile proiectului unic în Moldova

Teatru pentru nevăzători și surdo-muți, la Botoşani: "Au dreptul de a fi în sala de spectacole". Detaliile proiectului unic în Moldova

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 09:46 13 Oct 2023 Modificat la 09:46 13 Oct 2023
teatru nevazatori surdo-muti botosani
Teatru, în premieră, pentru nevăzători și surdo-muți, la Botoşani: "Au dreptul de a fi în sala de spectacole". Detaliile proiectului unic în Moldova Sursa foto: Facebook/ANSR Filiala Botoșani - Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani

În această toamnă Teatrul ”Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani a făcut un parteneriat cu Asociația Surzilor din România pentru a „dubla” spectacolele de teatru cu limbaj mimico-gestual, astfel încât să fie accesibile tuturor iubitorilor de teatru, inclusiv celor care nu aud.

"Daniel Hliban, director al Asociației Națională a Surzilor, filiala Botoșani, intrepret autorizat al limbajului mimico-gestual face traducerea pentru persoanele hipoacuzice”, au precizat reprezentanții Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. 

Citeşte şi. Valentin Popa, maistrul militar care a câștigat medalia de argint la Jocurile Invictus, printre voluntarii Ştafetei Veteranilor, la Târgu Mureş

Primul spectacol de teatru din Moldova, tradus prin limbaj mimico-gestual

Primul spectacol care va beneficia de acestă asistență mimico-gestuală pentru surdo-muți este „Cerere în căsătorie”, după A.P. Cehov, în regia regretatului Mihai Donțu. 

În România trăiesc peste 88.000 de persoane cu deficiențe de vedere și în jur de 23.000 de persoane cu deficiențe de auz. Mulți dintre acești oameni duc o viață cu multe bariere și limite, mai ales din cauza lipsei infrastructurii, de orice fel, adaptate persoanele cu deficiențe.

Printre cele mai multe neajunsuri, cel puțin în România, sunt pe zona culturală, acolo unde există puține facilități adaptate nevăzătorilor sau surdo-muților.  Teatrul „Mihai Eminescu„ din Botoșani a realizat însă un proiect unicat în zona Moldovei prin care spectatorii cu deficiențe senzoriale pot avea acces la cultură, în special la spectacolele de teatru.

Citeşte şi. Muzică lăutărească live, în amfiteatrul Universităţii de Vest din Timişoara. Imaginile au devenit virale

"Teatrul este în slujba comunității și trebuie să ajungă la fiecare dintre noi”

În paralel, același spectacol va avea ca facilitate, în premieră, pentru nevăzători, un suport inedit. Mai exact, mișcările scenice, de altfel, vor fi descrise de un actor al Teatrului, pentru nevăzătorii prezenți la spectacol.

"Teatrul „Mihai Eminescu” asigură descrierea narativă pentru persoanele cu deficiențe de văz”, precizează reprezentații instituției.

Citeşte şi: Prețul chiriilor a explodat la Cluj. Studenții, nevoiți să plătească sume uriașe pentru o garsonieră

Suportul narativ pentru nevăzători se face în colaborare cu Liceul Special ”Moldova„ dar și cu Asociația Nevăzătorilor Botoșani. 

"Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani oferă acces tuturor spectatorilor la producțiile sale. Sperăm să fie doar începutul și să trecem peste barierele de comunicare, pentru că despre asta este arta”, spune Lucian Băleanu, director artistic al teatrului din Botoșani.

În Botoșani sunt numeroși nevăzători pasionați de artă, de la poezie și până la teatru și muzică. Încă din 2010, la Botoșani au fost aduse două aparate Daisy, pentru ca nevăzătorii să se bucure de lectură.

Pentru prima dată în zona Moldovei, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită persoanele cu deficiențe senzoriale (de auz și de vedere) la teatru, dezvoltând un proiect în parteneriat cu ANSR Filiala Botoșani - Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani, cu Liceul Special ”Moldova” Târgu Frumos și cu Asociatia Nevazatorilor Botosani. Pe 19 octombrie de la ora 17.00, în sala Cinematografului „Unirea” se joacă „Cerere în căsătorie”, un spectacol în regia lui Mihai Donțu. Din distribuție fac parte Silvia Răileanu, Cezar Amitroaei și Radu Dragoș. Daniel Hliban, director al ANSR filiala Botoșani, interpret autorizat al limbajului mimico-gestual face traducerea pentru persoanele cu deficiențe de auz iar Teatrul „Mihai Eminescu” asigură descrierea narativă pentru persoanele cu deficiențe de vedere, prin vocea doamnei Lidia Uja. În România trăiesc aproximativ 88.000 de persoane cu deficiențe de vedere și 23.000 de persoane cu deficiențe de auz. Se vorbește în țara noastră și prin lume despre nevoia de incluziune. Există un design universal de învățare (modelul DUI) pentru facilitarea incluziunii dar el e ca o Fata Morgana, se vede în zare dar de multe ori nu există, e doar o iluzie. Și dacă spre incluziunea școlară s-au mai făcut pași, către incluziunea culturală întămplările sunt tratate ca fiind excepție. Teatrul „Mihai Eminescu” își dorește ca acesta să fie doar începutul, acum acest spectacol este o întâmplare inedită și prima din istoria instituției dar sperăm să devină normalitate! Persoanele cu deficiențe senzoriale au dreptul de a fi în sala de spectacole!

Publicată de ANSR Filiala Botoșani - Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani pe Miercuri, 11 octombrie 2023

×
x close