Antena 3 CNN Actualitate Cultură Taraful Haiducilor. Concert la Istanbul

Taraful Haiducilor. Concert la Istanbul

Taraful Haiducilor. Concert la Istanbul
10 Mar 2007   •   12:52

Taraful Haiducilor susţine sâmbătă un concert la Istanbul, eveniment organizat de Shaman Music Production, cu sprijinul Institutului Cultural Român ?Dimitrie Cantemir?, în cadrul proiectului ?Shaman World Music Days? şi se desfăşoară sub genericul ?Focus Romania?. Institutul Cultural Român din Istanbul va realiza, în timpul concertului, o proiecţie de imagini din România, iar membrii trupei vor delecta publicul cu cântecele de pe cel mai recent album ce va fi lansat pe piaţă în luna mai.

Una dintre cele mai faimoase orchestre de lăutari din lume, Taraful Haiducilor se afla pentru a doua oară în Turcia, după ce în 2002 a participat la festivalul Istanbul Jazz. Taraful Haiducilor s-a format în 1989 când număra 12 membri, lăutari din Clejani, o comună situatã la 60 de kilometri de Bucureşti. Au ieşit din anonimat graţie filmului ?Gadjo Dilo?, cu Rona Hartner, pe a cărui coloană sonoră a apărut şi muzica lor. Ulterior grupul s-a extins ajungând să numere 30 de membri, iar talentul lor i-au propulsat în filme precum ?Latcho Drom? de Tony Gatlif, ?The Man Who Cried? de Saly Potter unde au ?jucat? alături de John Turturro, Christina Ricci şi Johnny Depp.

Coregrafa Pina Bausch i-a invitat la Wuppertal, iar muzicieni precum Menuhin, Kronos Quartet i-au făcut cunoscuţi în SUA. Timp de 10 ani, membrii tarafului au susţinut concerte în toată lumea, inclusiv la festivalul de Jazz de la Montreaux, la Opera din Paris, alături de Yehudi Menuhin. În iulie 2006 Taraful Haiducilor a reprezentat România pe scena festivalului elveţian Paleo, desfăşurat la Nyon, concertând în prima zi a festivalului, la secţiunea ?Muzica Lumii?.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close