Antena 3 CNN Actualitate Cultură Suntem prea săraci să ne bucurăm de Brâncuşi

Suntem prea săraci să ne bucurăm de Brâncuşi

Suntem prea săraci să ne bucurăm de Brâncuşi
16 Mar 2007   •   15:25

Oare câţi români ştiu că vineri, 16 martie, se împlinesc 50 de ani de la moartea celui mai mare sculptor român... Constantin Brâncuşi? Răspunsul este dureros. Pe români nu-i interesează de Brâncuşi. Că este de vină neinformarea sau poate chiar ignoranţă, nu contează! Important este faptul că nu-i respectăm pe marii oameni pe care i-a dat această mică ţară. Deşi sunt puţini, aceştia sunt uitaţi an de an. Iar cei care, totuşi, iubesc arta şi-l cinstesc pe artist... sunt prea săraci pentru a putea face ceva! Într-adevăr, suntem prea săraci ca să ne bucurăm de Brâncuşi!

Până şi cei mai bogaţi dintre noi se mulţumesc cu falsuri, cu lucrări copiate din Brâncuşi. Pentru că, până şi un fals costă 60.000 de euro. Prin urmare, nici cei mai bogaţi dintre noi nu se pot bucura de o operă original. O lucrare de sculptură semnată Constantin Brâncuşi costă în jur de opt milioane de dolari, potrivit Adevărul. Deci, nu-i de mirare că piaţa autohtonă de artă nu are încă forţa financiară să absoarbă capodoperele Brâncuşiene.

Poate că acesta este şi motivul pentru care românii îl dau uitarii pe Brâncuşi. Este prea scump pentru colecţionarii români! Iar când vulpea nu poate ajunge la struguri zice că-s acri.

Adina Bumbeş

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close