Aşa-numitul „Spital din Stâncă” a fost amenajat în 1944, când Budapesta era asediată de armata sovietică şi toate celelalte centre medicale din oraş erau distruse. În unele zile, aici erau îngrijiţi peste 600 de răniţi. La sfârşitul războiului, spitalul a fost abandonat, dar, în 1953, în plin Război Rece, conducerea comunistă a Ungariei l-a repus în stare de funcţionare.
În timpul revoluţiei anticomuniste din 1956, spitalul secret a devenit o închisoare pentru manifestanţii răniţi. Unii au reuşit totuşi să scape iar acum îşi amintesc cu groază de condiţiile inumane din acele vremuri.
Spitalul subteran a fost renovat din nou la începutul anilor '60, pentru a servi drept adăpost anti-nuclear. Dar nu a mai fost folosit niciodată iar majoritatea localnicilor au ignorat cu totul existenţa sa, până la deschiderea actualului muzeu.
Directorul se mândreşte cu faptul că generatoarele energetice, sistemul de ventilaţie şi aparatura medicală sunt în perfectă stare şi ar putea fi oricând puse în funcţiune, deşi este de preferat ca spitalul secret să-şi păstreze actuala funcţiune.
Antena3.ro