"Sunt vechi domnilor, sunt vechi. S-au împlinit 70 de ani de când stau fără întrerupere pe scenă, 70 de ani care înseamnă jumătate din istoria teatrului românesc", le-a mărturisit Beligan celor aproximativ 1.500 de spectatori, după ce directorul TNB, Ion Caramitru, l-a prezentat publicului drept un miracol al teatrului românesc.
Subliniind că un artist nu poate să convingă pe toată lumea şi că valoarea în artă se dovedeşte cu multă trudă, Radu Beligan a spus că marea lui izbândă este că şi-a păstrat până azi "starea de elev". "Peste o săptămână împlinesc 90 de ani şi mă pregătesc să învăţ un rol", a precizat marele actor.
Într-un decor minimalist, un scaun, o masă şi un ecran pentru proiecţii, Radu Beligan a făcut mărturisiri despre arta actorului, despre viaţa sa şi oamenii care i-au influenţat destinul artistic, dar şi despre secretul longevităţii sale.
"Arta actorului se învaţă prin osmoză, iar viaţa mea s-a intersectat cu personalităţi unice din teatru", a spus actorul, amintind de personalităţi ale scenei româneşti precum Lucia Sturdza Bulandra, Elvira Godeanu, Victor Ion Popa, Sică Alexandrescu, George Vraca, Ion Iancovescu, Alexandru Giugaru, dar şi de dramaturgii Eugene Ionesco, Camil Petrescu şi Mihail Sebastian.
Radu Beligan a spus că fără marea actriţă şi pedagog de artă teatrală Lucia Sturdza Bulandra nu ar fi pătruns în teatru, în timp ce Victor Ion Popa a fost cel care l-a remodelat şi i-a descoperit 'vocaţia comică'.
Pe parcursul confesiunilor, au fost proiectate fotografii cu marile personalităţi ale teatrului românesc elogiate de Beligan, dar şi imagini care-l surprindeau pe actor în câteva piese de teatru sau producţii cinematografice.
Spectatorii au avut parte şi de înregistrarea audio a poemului "Scrisoarea a III-a" de Mihai Eminescu, în interpretarea lui George Vraca, despre care Beligan a spus că avea o "aristocraţie a interpretării". "Confesiuni despre viaţă şi artă" este un spectacol - discurs pe care Beligan l-a mai susţinut la Bucureşti şi în luna noiembrie, în cadrul primei ediţii a Festivalului Artelor. Ulterior, maestrul scenei româneşti şi-a mai prezentat confesiunile şi în alte oraşe ale ţării, în cadrul turneului de lansare a cărţii autobiografice "Confesiuni despre viaţă şi artă".
Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, reuşind să-şi contureze una dintre cele mai prolifice cariere, jucând în zeci de spectacole de teatru, producţii cinematografice sau de televiziune.
În stagiunea 2008 - 2009 a Teatrului Naţional Bucureşti, marele actor al scenei româneşti poate fi urmărit în spectacolele "Take, Ianke şi Cadâr" şi "Egoistul".
Agerpres