Antena 3 CNN Actualitate Cultură Specialiştii explică fenomenul: De unde vine „pofta de dulce” de după masă

Specialiştii explică fenomenul: De unde vine „pofta de dulce” de după masă

<1 minut de citit Publicat la 23:35 27 Iul 2018 Modificat la 23:35 27 Iul 2018
Specialiştii explică fenomenul: De unde vine „pofta de dulce” de după masă
Foto: pixabay.com

Teoretic, deserturile ar trebui consumate între mese, pe post de gustare, niciodată imediat după ce ne ridicăm de la masă.

Pentru a ne simți cu adevărat satisfăcuți după ce mâncăm, e ideal că o masă să incorporeze toate cele 5 gusturi: dulce, acrișor, sărat, picant și acru. Dacă, de exemplu, lipsește gustul dulce, organismul va reacționa prin inducerea poftei de dulce.

Adulții care în copilărie primeau dulciuri pe post de recompensă, mai ales după masă, au tendința să simtă nevoia de dulce imediat după ce mănâncă, chiar și la maturitate.

Carbohidrații simpli cresc rapid nivelul de glucoză din sânge, dar și nivelul de insulină, ceea ce determina apariția nevoii de a vrea mai mult. Dacă nici nu te saturi la masă respectivă, apare poftă de dulce din nevoia de a atinge pragul de sățietate.

Dacă mănânci ceva foarte sărat în timpul mesei, e foarte probabil să simți apoi nevoia de ceva foarte dulce, asta pentru că organismul încearcă să creeze un echilibru, potrivit doc.ro.

×
Etichete: masa fenomen
x close