Centrul Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti organizează duminică, vernisajul expoziţiei-document ?Spaţiul, focul şi apa?, asistată de cercetători în domeniu. Vernisajul cuprinde lucrări ale unor artişti plastici consacraţi şi studenţi. Expoziţia, îşi propune să prezinte o ?arheologie a spaţiului? - un studiu al percepţiei umane arhetipale privind mediul construit în relaţie cu cel natural, respectiv două paleo-peisaje: unul din neoliticul zonei dunărene şi altul din zona urbană medievală.
Printre lucrările din expoziţie publicul va putea vedea două arhetipuri - ?Bărbatul ? şi ?Femeia?, realizate de sculptorul Aurel Vlad în urma campaniei de experimente din vara anului 2006, în satul Vădastra. Materializate în obiecte simbolice, acestea evocă organizarea spaţială din perioada romană şi modernă timpurie, iar lucrările realizate se referă la fiecare din aceste epoci.
Potrivit organizatorilor, în vara acestui an, cele două figuri umane vor fi aşezate în mijlocul câmpiei de la marginea satului Vădastra, cu faţa spre râu, devenind singurele volume construite pe tot întinsul văii. Sculptorii Marius Stroe şi Dragoş Manea au reconstruit, pentru expoziţie, unul din furnalele, făcute din lut cu nuiele, care, în perioada romană, reduceau minereul de fier, prelucrat mai apoi în atelierele domus-urilor de pe terasa râului.
Adrian Şerbănescu şi Ion Anghel, au construit un pod mobil din scânduri de lemn şi sfoară, care putea fi transportat, montat şi demontat, legând şi dezlegând malurile râului, astfel încât valea râului să fie percepută ca o formă de separare între pământuri şi oameni. În expoziţie este conturată şi copia morii, care, a fost construită în anii '30 şi ale cărei fundaţii monumentale se mai pot observa pe malul râului.
Antena 3