Contractul de asociere în participaţiune între Primăria Râşnov şi firma Drumuri Publicitare, administrată de un cetăţean italian, a fost încheiat în anul 2000.
Prin contract, italianul se angaja să investească în cetatea Râşnovului aproape un milion de dolari. Investiţiile nu numai că nu s-au făcut, dar administratorul cetăţii a fost acuzat că a distrus monumentul.
Expertiza cerută de Primăria Râşnov a relevat numeroasele abuzuri ale administratorului. Potrivit ziariştilor de la Jurnalul Naţional, italianul a construit parcări peste vestigii arheologice, a distrus capelele catolice şi evanghelice din curtea cetăţii. În plus, el a excavat situl istoric şi a ridicat un balcon, care s-a prăbuşit anul trecut în toamnă. De altfel, de atunci cetatea este închisă publicului, din cauza pericolului de prăbuşire a unor ziduri, semnalat de experţi.
Distrugerile făcute în urma intervenţiilor neautorizate sunt estimate la aproape 70 de miliarde de lei.
În 2007, Primăria Râşnov s-a adresat justiţiei pentru rezilierea asocierii cu firma care administrează monumentul. În instanţă, reprezentanţii societăţii a cerut ca statul român să îi plătească pretinsele investiţii.
Dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care decide, joi, dacă Cetatea Râşnovului se va întoarce în administrarea primăriei sau va rămâne pe mâinile celor acuzaţi că au distrus-o.
Antena 3