Aceştia susţin că este nevoie de această modificare pentru că preponderenţa ştirilor negative are un efect nociv şi ireversibil asupra vieţii şi sănătăţii oamenilor. Iniţiatorii legii susţin ?că manipularea şi autoritarismul penetrează mult mai uşor persoanele cu afecţiuni emoţionale şi psihice.
Nu există ştiri pozitive sau negative, răspunde, însă, preşedintele CNA, Răsvan Popescu. "Există doar ştiri". Preşedintele CNA subliniază că reflectarea ştirilor trebuie să fie una obiectivă, nu după criterii legate de tenta lor pozitivă sau negativă. Varianta politicienilor nu este agreată de Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Legea are un singur articol, care subliniază că programele de ştiri trebuie să conţină un număr egal de ştiri pozitive şi negative. Nimic despre cum ar trebui făcută clasificarea şi nici despre cine ar trebui să o facă.
Numele deputatului Ioan Ghişe a ieşit în evidenţă în 2006. Atunci când acesta a fost exclus din PNL, în timpul campaniei de curăţare a partidului de foştii securişti. Ghişe chiar a recunoscut atunci că a semnat un angajament de colaborare cu fosta poliţie politică.
Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Ioan Ghişe a declarat că misiunea catalogării ştirilor revine CNA. Acelaşi Ion Ghişe a fost invitat în platou la Observator. Deşi întrebările care i s-au adresat se refereau strict la legea pe care acesta o iniţiase, parlamentarul nu părea să ştie despre ce era vorba în textul normativ. "Criteriile după care se va face sortarea pozitiv-negativ urmează să fie stabilite de CNA şi de Clubul Român de Presă", a declarat Ghişe. Niciun amănunt în plus. Tot la Observatorul Antenei 1 a intervenit telefonic şi preşedintele CNA, Răsvan Popescu. Acesta a precizat că sistemul prezentării atât a opiniilor pozitive, cât şi a celor negative era mai eficient decât această împărţire cantitativă.
Modificarea la Legea audiovizualului a provocat reacţii critice în rândul mass-media. Clubul Român de Presă i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea, pe care a apreciat-o drept neconstituţională. Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Reporteri fără Frontiere a atras atenţia că o lege similară există doar în China.
Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale consideră că proiectul de lege privind ponderea ştirilor pozitive şi negative limititează libertatea de exprimare.
Antena 3