Antena 3 CNN Actualitate Cultură Se împlinesc opt ani de la moartea actorului Dem Rădulescu

Se împlinesc opt ani de la moartea actorului Dem Rădulescu

Se împlinesc opt ani de la moartea actorului Dem Rădulescu
11 Sep 2008   •   09:39

Joi se împlinesc 8 ani de când a încetat din viaţă actorul Dem Rădulescu, unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti români. Graţie talentului său pedagogic şi a vastei sale experienţe actoriceşti, acesta a contribuit la formarea a zeci de tineri actori valoroşi, ca profesor la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică. Pe 30 septembrie, "Bibanul", aşa cum era cunoscut de cei apropiaţi, ar fi împlinit 77 de ani.

Dem Rădulescu s-a născut în 1931, la Râmnicu Vâlcea. A debutat ca actor amator la 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării din oraşul natal. În 1954 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Imediat după terminarea studiilor a fost angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. În decursul carierei sale a mai avut colaborări cu Teatrul Bulandra şi cu Teatrul de Comedie.

Pe scenă s-a remarcat mai ales prin rolurile de comedie. A devenit în scurtă vreme unul dintre cei mai populari actori, după ce a întruchipat numeroase personaje în piesele lui Caragiale, Mihail Sebastian, Maiakovski sau Shakespeare.

Caracterizat de regizorul Liviu Ciulei drept ?un actor de geniu", Dem Rădulescu a jucat în peste 50 de producţii cinematografice. Printre cele mai cunoscute sunt: ?Astă seară dansăm în familie? şi ?Veronica?, ambele din 1972, urmate de ?Un Saltimbanc la Polul Nord? în 1982, ?Secretul lui Bachus? în 1984, ?Coana Chiriţa? în 1986, sau ?A doua cădere a Constantinopolului?, în 1994.

Poate cel mai îndrăgit personaj interpretat de Dem Rădulescu este Gogu, unul dintre cei trei eroi ai seriei Brigada Diverse, trilogie considerată drept una dintre cele mai bune producţii româneşti de comedie din toate timpurile.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close