Antena 3 CNN Actualitate Cultură Scriitorul ceh Milan Kundera, acuzat că ar fi colaborat cu poliţia secretă

Scriitorul ceh Milan Kundera, acuzat că ar fi colaborat cu poliţia secretă

Scriitorul ceh Milan Kundera, acuzat că ar fi colaborat cu poliţia secretă
14 Oct 2008   •   13:13

Celebrul scriitor ceh, Milan Kundera, cunoscut pentru antipatia faţă de regimul comunist, susţine că nu a colaborat cu poliţia secretă din Cehoslovacia. Acesta a fost acuzat că, în timpul studenţiei, ar fi denunţat un agent pro-occidental.
Dovada care îl incriminează pe scriitorul ceh este un raport întocmit de poliţia comunistă cehoslovacă, informează Mediafax. Potrivit raportului, Kundera ar fi denunţat un tânăr dezertor, pe când era student în Praga, în 1950. Scriitorul s-a prezentat din proprie iniţiativă la sediul poliţiei secrete şi a raportat prezenţa în ţară a unui presupus agent, un tânăr pilot ceh. Agentul, pe nume Miroslav Dvoracek, a fost arestat şi şi-a petrecut următorii 14 ani în închisorile comuniste. A fost eliberat dupã 14 ani, în 1963, în momentul în care Milan Kundera publica volumul "Iubiri caraghioase", romanul care i-a adus scriitorului notorietatea.
"Sunt total surprins de acest lucru, la care nu mă aşteptam deloc, despre care nu ştiam nimic ieri şi care nu a avut loc niciodată", a declarat scriitorul pentru agenţia cehă CTK. Documentul descoperit de istoricii cehi este "un mister", potrivit cuvintelor scriitorului, care a mai adăugat:"Memoria mea nu poate să mă înşele, nu eram în serviciul poliţiei secrete".
Până în 1960, Kundera era comunist convins, mutându-se apoi în tabăra reformatorilor. Acesta a emigrat în Franţa în 1975 şi a devenit cetăţean francez în 1981. A scris atât în cehă, cât şi în franceză, iar cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt "Gluma", "Ridicole iubiri" şi "Cartea râsului şi a uitării".
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close