Antena 3 CNN Actualitate Cultură Scriitorul Arthur C. Clarke a încetat din viaţă

Scriitorul Arthur C. Clarke a încetat din viaţă

Scriitorul Arthur C. Clarke a încetat din viaţă
19 Mar 2008   •   09:49

Scriitorul Arthur C. Clarke, unul din maeştrii literaturii SF, a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani, în Sri Lanka. El a scris peste 80 de cărţi, dintre care cea mai cunoscută este fără îndoială "2001, Odiseea Spaţială". Fiu de fermier, Sir Arthur a absolvit Şcoala de gramatică Huish din Taunton, înainte de a se înrola în serviciul public.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, el a intrat ca voluntar în forţele aeriene regale (Royal Air Force), unde a ajutat la dezvoltarea în secret a radarului. Tot atunci a prevăzut dezvoltarea comunicaţiei prin sateliţi.

Descrierile detaliate asupra navelor spaţiale, super computerelor şi a sistemelor performante de comunicare au stârnit interesul a milioane de cititori în întreaga lume. În anul 1940 el a susţinut ideea că omul va ajunge pe lună până în anul 2000, idee care a fost respinsă la vremea respectivă.

A fost autorul a peste 100 de romane de ficţiune, iar scrierile sale au atras atenţia a multor observatori. El a colaborat cu Stanley Kubrick la scenariul pentru ?Odisee spaţială 2001?.

Astronomul britanic Sir Patrick Moore l-a cunoscut pe Sir Arthur încă din adolescenţă la Societatea Interplanetară Britanică (British Interplanetary Society). Îl ţine minte ca ?o persoană sinceră cu un simţ al umorului dezvoltat?. Au fost aduse omagii din partea lui George Whitesides, directorul executiv al Societăţii Spaţiale Naţionale (National Space Society), cu care Sir Arthur a lucrat ca membru al guvernatorilor, împreună cu scriitorul de literatură SF, Terry Pratchett.

În anul 1956, după eşecul în căsnicie, Sir Arthur s-a mutat în Sri Lanka, cunoscută la vremea respectivă sub numele de Ceylon, unde a trăit împreuna cu un partener de afaceri şi familia sa, şi şi-a urmărit visul de a deveni scafandru.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close