Romanul "Versetele satanice" este perceput în lumea islamică ca o insultă la adresa fundamentelor religioase. Decretul religios împotriva lui Rushdie, pentru publicarea romanului a fost emis pe 14 februarie 1989 de ayatollahul Ruhollah Khomeini un fost revoluţionar iranian.
Salman Rushdie s-a născut în India însă s-a stabilit la Londra, iar ameninţarea care planează asupra sa i-a influenţat viaţa, dar şi pe cea a altor artişti.
Din pricina condamnării la moarte Rushdie a fost obligat să trăiască ascuns şi păzit 24 de ore din 24, timp de aproape un deceniu, dar în ultimii ani şi-a făcut apariţia în public din ce în ce mai des. În 2007, a fost numit "cavaler", ceea ce a atras reacţii furioase din partea lumii islamice.
În vârstă de 61 de ani, Salman Rushdie a studiat la Cambridge, şi are doi fii în urma a patru căsătorii. De multe ori nu a putut spune nici familiei locul unde se afla.
Rushdie a declarat într-un interviul acordat The Times că nu regretă că a scris "Versetele satanice" şi că se bucură că acum este studiată la cursurile de literatură şi nu în cadrul celor de politică sau religie.
1975 este anul debutului pentru scriitorul Salman Rushdie. Acesta a fost nominalizat la Booker Prize pentru cărţile "Ruşinea", "Versetele satanice" şi "Ultimul suspin al Maurului".
Volumul "Copiii din miez de noapte" i-a adus, în 1981, James Tait Black Memorial Prize. În 1984, în Franţa, i-a fost decernat premiul pentru cea mai bună carte străină, pentru "Ruşinea". De asemenea, a fost distins, în 1988 şi 1995, cu Whitbread Novel Award, pentru "Versetele satanice" şi, respectiv, pentru "Ultimul suspin al Maurului".
Ordinul religios (fatwa) prin care era condamnat la moarte a fost lansat la Radio Teheran, în ziua de 14 februarie 1989, de către ayatollahul Khomeini. Din acel moment, Salman Rushdie a fost obligat să intre în clandestinitate. O fundaţie din Iran a oferit o recompensă de un milion de dolari pentru moartea lui Rushdie, suma fiind dublată în 1997.
În 1998, a fost reînnoită sentinţa de condamnare la koarte de către Morteza Moqtadale, procurorul statului iranian. În februarie 1999, la zece ani de la proclamarea fatwa, ayatollahul Hassan Sanei oferă 2,8 milioane de dolari drept recompensă pentru moartea lui Rushdie.
Din acel moment, Salman Rushdie se ascunde, sub protecţia Scotland Yard. Salman Rushdie a continuat să scrie şi să publice cărţi, ca "Orient, Occident" (1994), sau "Ultimul suspin al Maurului" (1995).
Antena3.ro