Marți s-au împlinit 35 de ani de la moartea Reginei Elena a României. La 28 noiembrie 1982, se stingea, la Lausanne, în vârstă de 86 de ani, a treia regină a României, cea care avusese de îndurat, de-a lungul zbuciumatei sale vieți, numeroase exiluri, unele cu Familia Regală a Greciei, în care s-a născut, altele cu Familia Regală a țării sale.
Elena, Principesă a Greciei și a Danemarcei, a fost strănepoata Reginei Victoria a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei și nepoata Împăratului Frederic al III-lea al Germaniei. Ea a fost, de asemenea, stră-strănepoata Țarului Nicolae I al Rusiei și strănepoata Regelui Christian al IX-lea al Danemarcei, supranumit “bunicul Europei”.
Aflat la o vârstă fragedă, Suveranul a găsit în Regina Elena un sprijin pe care nu i l-ar fi putut oferi nimeni altcineva. Prezența ei în țară a fost un far, un izvor de încredere și înțelepciune. A salvat vieți de oameni și s-a opus, atunci când a putut, violențelor și cruzimii de nedescris pe care continentul european le-a trăit în timpurile acelea, informează familiaregala.ro.
În anul 1993, la unsprezece ani de la moartea reginei-mame, Statul Israel și Institutul Yad Vashem i-au conferit titlul și medalia de “Drept Între Popoare”, pentru zecile de mii de vieți de evrei salvate de Regina Elena, în timpul tragic și sinistru al celui de-al Doilea Război Mondial.