Antena 3 CNN Actualitate Cultură Românii au cucerit publicul bulgar la Varna Summer Fest

Românii au cucerit publicul bulgar la Varna Summer Fest

Românii au cucerit publicul bulgar la Varna Summer Fest
24 Iun 2011   •   15:26

‘’Prin Bulgaria circulă mitul că muzicienii români sunt mai buni decât cei bulgari’’, declara o spectatoare venită la Opera de Stat din Varna miercuri, pentru a asculta trio-ul format din violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma.

Este cu siguranţă şi acesta un motiv pentru care mai bine de 500 de spectatori au venit să asculte recitalul cuprins în programul festivalului Varna Summer Fest 2011 – cel mai vechi festival de muzică din Bulgaria şi unul dintre evenimentele cu cea mai lungă tradiţie din Europa, dedicate muzicii clasice. A fost primul eveniment românesc prezentat în acest an la festival, iar prestaţia celor trei tineri muzicieni români nu a infirmat, ci mai degrabă a confirmat mitul de mai sus.

Dacă pentru început cei trei au oferit pentru degustare, publicului bulgar, o lucrare românească – “serenade lointaine”- de Enescu, deosebit de agreată de cei prezenţi, meniul serii de miercuri a fost bine condimentat şi asezonat cu lucrari de J. Haydn, W. A. Mozart şi L. v. Beethoven, devenind astfel ideal pentru o seară pe malul mării, însoţită de muzică de cea mai bună calitate, într-o interpretare care a uimit asistenţa.

Dar pentru că românii au promis muzică all inclusive, seara de joi a fost una în care a urcat, pe scena Palatului Congreselor din Varna, Orchestra Naţională Radio sub bagheta dirijorului Iurie Florea, căreia i s-a alăturat, cu farmecul şi vocea sa excepţională, mezzosoprana Ruxandra Donose. Despre cele trei extraordinare arii alese pentru acest eveniment artista a declarat:

“Mă regăsesc în fiecare dintre cele trei câte puţin. Îmi place să gândesc fiecare caracter în mod complex, chiar dacă atunci când spunem Carmen, Dalila si Cenusareasa, ne vine de obicei în minte o imagine unitară’’.

Interpretarea Ruxandrei Donose a încântat publicul bulgar, care a apreciat performanţa vocală şi prezenţa sa scenică rafinată pe cele mai înalte scene ale lumii, mai ales că lucrările prezentate au fost, chiar în opinia artistei, foarte ofertante dar, în acelaşi timp, dificile: “Sunt trei arii foarte cunoscute, foarte grele de Rossini, Bizet si Saint-Saëns. Dacă ne gândim la Dalila si la Carmen, ele sunt două femei senzuale, puternice, iar ambele arii se caracterizează prin acea linie erotică, coborât, semiton, iar bineinţeles Cenuşăreasa se afla la polul opus”.

Foarte apreciate de publicul bulgar au fost şi prelucrările după folclor ale lui Tiberiu Brediceanu, interpretate cu caldură şi sensibilitate de Ruxandra Donose, care au adus în sala Congreselor de la Varna o mostră de spiritualitate şi talent pur românesc.

Prestația Orchestrei Naționale Radio a fost, de asemenea, îndelung omagiată de cei peste 1000 de spectatori prezenţi.

Cel de-al treilea moment românesc este deosebit de dorit şi aşteptat la Varna Summer Fest, mai ales după interpretarea trio-ului din prima seară. Vineri, de la ora 19.30, cei trei instrumentiști – violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma – se vor alătura Orchestrei Naţionale Radio pentru a interpreta Triplul concert de Beethoven, iar în cea de-a doua parte a concertului orchestra, dirijată de Tiberiu Soare, va aborda Simfonia a X-a de Şostakovici.

Concertul, ca şi cel de joi, va fi transmis în direct la Radio România Cultural si Radio România Muzical, şi va intra în circuitul muzical al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, ceea ce presupune difuzarea lor de către radiourile publice din Europa.

Festivalul de la Varna a obţinut, de-a lungul timpului, recunoaştere naţională şi internaţională, contribuind în mod substanţial la promovarea culturii muzicale bulgare şi nu numai. De-a lungul ediţiilor, au fost invitate ansambluri de renume internaţional, precum ansamblul Schubert, Cvartetul Borodin, Camerata Amsterdam, Teatrul Naţional Academic de Operă şi Balet – Odesa, Baletul Operei Maghiare, Compania de Balet a Operei Comice din Berlin, Piccola Scala – Milano, Baletul Regal Suedez, Orchestra Simfonică Radio din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio din Sankt Petersburg. În fiecare an, festivalul aduce pe scena sa tinere talente şi compoziţii interpretate în premieră, precum şi o mare varietate de genuri muzicale de la operă, la concerte simfonice, muzică de cameră şi corală.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close