Antena 3 CNN Actualitate Cultură România s-a alăturat proiectului Bookcrossing

România s-a alăturat proiectului Bookcrossing

1 minut de citit Publicat la 23:20 19 Noi 2010 Modificat la 23:20 19 Noi 2010
România s-a alăturat proiectului Bookcrossing
Foto: muohio.edu
Avem o veste bună pentru toţi cei care cred în principiul "citeşte şi dă mai departe". Ţara noastră s-a alăturat, prin Radio România Cultural, proiectului Bookcrossing, care transformă marile oraşe în biblioteci mobile. Pe scurt: găseşti o carte în oraş, o citeşti şi apoi o laşi să circule în continuare. Primele cărţi au fost lăsate astăzi în câteva locuri din Bucureşti.

De azi Bucureştii devine o bibliotecă. În locurile prin care treci zi de zi poţi găsi o carte pe care îţi doreai de multă vreme să o citeşti.

Adică citeşti pe gratis şi apoi îi laşi şi pe alţii să o facă. Cartea trece prin sute de mâini şi capătă, cu fiecare, o nouă poveste. Traseul ei poate fi urmărit pe internet, iar cititorii sunt invitaţi să îşi scrie impresiile. În lume, ideea funcţionează deja de câţiva ani. Peste 800.000 de oameni au citit măcar o carte pusă în circulaţie prin proicetul Bookcrossing.

Fenomenul a luat o asemenea amploare, încât dicţionarul Oxford a înregistrat cuvântul bookcrossing ca pe o noţune distinctă. La noi, primele volume au fost lansate astăzi, la târgul Gaudeamus: Demonii Vântului, Cum să uiţi o femeie şi Istoria RATB sunt primele cărţi care intră în Bookcrossingul românesc.

Alte cărţi se vor găsi în staţia de metrou de la Piaţa Unirii.

În Bucureşti, ideea de a citi şi a împărtăşi cărţile cu ceilalţi a prins. Se fac întâlniri cu schimburi de cărţi, se citeşte la metrou sau în ceainării.

Oricine poate înscrie o carte în Bookcrossing. Trebuie doar să o lase într-un loc public şi să anunţe apoi pe Internet.

×
Etichete: carti
x close