Unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase târguri internaționale din lume, considerat a fi cel mai mare târg de drepturi de autor, Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt găzduieşte anual aproximativ 300.000 de vizitatori şi peste 200 de expozanţi străini, iar anul acesta va avea loc în perioada 19 – 23 octombrie 2022.
În ultimii 20 de ani, România a fost prezentă constant la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, cu un stand organizat de Ministerul Culturii, în cadrul căruia au loc lecturi publice, întâlniri cu scriitorii români, prezentări de carte, dezbateri, negocieri între grupuri editoriale, tipografi și autori.
Invitaţii Ministerului Culturii la ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Frankfurt sunt scriitorul Jan Cornelius şi fotograful Marc Schroeder. Cei doi vor participa la o serie de evenimente alături de invitaţii editorului Traian Pop, cel care de peste trei decenii face cunoscute operele autorilor est europeni în Germania.
Seria de evenimente româneşti se va finaliza în prima zi de weekend, pe 22 octombrie, cu prezentarea albumului Order 7161, al fotografului Mark Schroeder, ce ilustrează, printr-o minuțioasă muncă de documentare, parcursul germanilor din România deportați în Siberia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, urmată de o discuție despre recenta apariție în limba germană a volumului “De ce nu-s românii ca nemții?”, semnat de Jan Cornelius și Adina Popescu.
Programul complet al evenimentelor organizate la standul României în cadrul ediției de anul acesta a Târgului Internațional de Carte de la Frankfurt, este următorul:
Miercuri, 19 octombrie
11.00 – 12.00
Maraton literar
- Barbara Zeizinger, Georg Aescht și Traian Pop Traian prezintă trei autori contemporani importanți originari din România: Eginald Schlattner, Dieter Schlesak și Nicolae Breban. Lectură și discuții. Romanele autorilor menționați sunt publicate recent sau urmează să apară la Editura Pop.
- Prezentarea antologiei de versuri “Mișcarea antilelor sub bolta craniului. Tânăra poezie germană din România între 1975 și 1980". O selecție alcătuită de Walter Fromm.
Joi, 20 octombrie
11.00 – 12.00
“De pe celălalt mal”. Interferențe literare româno-americane înainte, în timpul și după pandemie. Noi apariții editoriale la Editura Pop semnate de Adrian Sângeorzan, Ioana Ieronim, Dagmar Dusil, Anca Stuparu, Barbara Zeizinger și PH Gruner.
16.00 – 18.00
Povestind copiilor în Europa de Est. Basme și poezii semnate de autori români
Vineri, 21 octombrie
14.00 – 16.00
Prezentare autori și editori din Republica Moldova
Sâmbătă, 22 octombrie
11.00 – 12.00
Prezentarea de carte în prezența autorului: Order 7161 de Marc Schroeder.
Volum cu portrete ale germanilor din România deportați în anul 1945 în URSS.
12.00 – 13.00
''De ce nu-s românii ca nemții?”, se arată într-un comunicat Ministerul Culturii.