România va fi anul acesta în centrul atenţiei pe scena culturală din Europa.
Suntem ţara invitată la EUROPALIA, cel mai prestigios festival de cultură europeană organizat în Belgia. Asta înseamnă că timp de 4 luni, România va prezenta la Bruxelles şi în împrejurimi spectacole, proiecţii de filme şi expoziţii-eveniment.
Prezenţa României este asigurată de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe.
„Este o plăcere să vă primesc pe toţi în Palatul Egmont. Delegaţia României a fost primită la Bruxelles de Ministrul de Externe belgian. Sunt ultimele pregătiri pentru festivalul Europalia, care va începe pe 1 octombrie şi va fi dedicat exclusiv României. Peste 260 de evenimente, concerte, expoziţii, piese de teatru şi proiecţii de film vor prezentate publicului din întreaga lume”, a declarat. Didier Reynders, ministrul Afacerilor Externe al Belgiei.
„Înseamnă o prezenţă românească în cele mai importante muzee din Belgia şi din ţările alăturate, o prezenţă a artiştilor români pe scenele cele mai importante, înseamnă o expoziţie Brâncuşi fără precedent. Expoziţia va fi pregătită de Doina Lemny, cel mai important specialist român în opera lui Brâncuşi şi va cuprinde opere şi fotografii din colecţii din toată lumea”, susține Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român.
„Este marea expoziţie Brâncuşi, care va fi unică. Este pentru prima dată În Europa, în ultimii 25 de ani, când este prezentat marele artist român în toată complexitatea sa, într-o expoziţie atât de mare. Ultima dată s-a întâmplat la Paris, acum 25 de ani. În alcătuirea programului, specialiştii Institutului Cultural Român au avut în vedere promovarea patrimoniului naţional al României, dar şi multe spectacole de artă contemporană, care să atragă publicul internaţional”, a declarat, la rândul său, și Dirk Vermaelen, directorul artistic al EUROPALIA International.
Horia Barna, directorul artistic EUROPALIA ROMÂNIA: „Sunt expoziţiile cu Dacia şi cu neoliticul de la muzeul din Liege. E teatrul din Craiova care da rinocerii lui Ionesco, fiind un an Ionesco. Avem expoziţii de artă contemporană, de artă modernă, după Brâncuşi avem şi Grigorescu, Ion Grigorescu. Avem foarte multă muzică de mixaj, mulţi dj talentaţi, care lucrează la Bruxelles, fac muzică în Europa. Vizibilitatea e mare pentru România, spun organizatorii, pentru că la fiecare ediţie, festivalul atrage peste un milion de oameni”.
Daniel Breaz, ministrul Culturii: „Nu facem decat sa demonstram ca Romania are o cultura recunoscuta in afara granițelor țării, avem artiști cunoscuți în afara granițelor țării, avem ceea ce arată, putem să demonstrăm că suntem foarte buni și în acest domeniu al artei, culturii, teatrului”.
Radu Cosmin Preda, preşedintele Comisiei de Cultură din Senat: „Ne aduce în lumina reflectoarelor şi ne ridică statutul cultural. Cred că la final, când vom trage linie, vom avea ecouri mai mult decat pozitive. Festivalul Europalia are o vechime de peste 50 de ani şi este organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei. Evenimentele României sunt organizate de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Secretariatul General al Guvernului.