Antena 3 CNN Actualitate Cultură Reportaj BBC: Situaţia din orfelinatele româneşti, asemănătoare cu cea din 1989 (VIDEO)

Reportaj BBC: Situaţia din orfelinatele româneşti, asemănătoare cu cea din 1989 (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 12:29 22 Dec 2009 Modificat la 12:29 22 Dec 2009
Reportaj BBC: Situaţia din orfelinatele româneşti, asemănătoare cu cea din 1989 (VIDEO)
După căderea regimului Ceauşescu, Occidentul a descoperit cu groază starea jalnică din orfelinatele româneşti. Dar şi astăzi, după 20 de ani, mulţi orfani sau adulţi instituţionalizaţi continuă să-şi ducă viaţa în aceleaşi condiţii mizerabile. Aceasta este concluzia unui reportaj realizat, în mare parte cu camera ascunsă, de o echipă de la BBC. Postul britanic îşi avertizează spectatorii că reportajul conţine imagini şocante.

Imaginile copiilor uitaţi, flămânzi şi abuzaţi din orfelinatele erei Ceauşescu ajunseseră, în anii '90, un fel de simbol nedorit al României. De atunci, guvernele de la Bucureşti au primit, numai de la Uniunea Europeană, 100 de milioane de euro pentru ameliorarea situaţiei orfanilor şi adulţilor cu handicap. Şi, într-adevăr, viaţa este astăzi mai bună pentru mulţi dintre ei. Dar, aşa cum a descoperit echipa de la BBC, nu pentru toţi.

Imaginile şocante prezentate de BBC nu sunt de acum 20 de ani. Au fost filmate în urmă cu două săptămâni. Este moştenirea regimului comunist din România. Ziariştii britanici au recurs la camera ascunsă pentru a pătrunde în instituţii pe care autorităţile ar fi dorit să le ferească de privirile străine.

?Am venit să filmăm în secret în această instituţie, la vreo 30 de kilometri de centrul Bucureştilor, unde tineri bărbaţi şi femei trăiesc în dormitoare comune, în condiţii inumane?, explică reporterul. Iar realitatea s-a dovedit cutremurătoare: adolescenţi şi adulţi cu dizabilităţi înghesuiţi în camere friguroase, legaţi de paturi, bolnavi sau atinşi de gangrenă, fără să li se poată face nici măcar analizele.

?Am găsit aici o colibă de lemn unde sunt cazaţi băieţi foarte tineri care duc lipsă de toate obiectele de bază - încălţăminte, ciorapi, haine - şi nu au alt mijloc de stimulare decât un televizor pe perete?, spune reporterul.

Personalul centrelor denunţă supra-aglomerarea şi lipsa medicilor şi a psihologilor, realităţi confirmate şi de reprezentanţii societăţii civile române.

Un consilier al Administraţiei americane, care a vizionat înregistrările, a acuzat România că nu şi-a respectat angajamentele asumate la primirea în Uniunea Europeană. În replică, guvernul afirmă că imaginile filmate de BBC nu sunt reprezentative: "România a acordat constant atenţie persoanelor cu dizabilităţi şi şi-a asumat răspunderea să asigure cel mai adecvat cadru pentru respectarea drepturilor omului în acest domeniu."

Autorităţile române au precizat că două dintre instituţiile vizitate de ziariştii britanici urmează să fie închise în viitorii trei ani.



Antena 3

×
x close