Academia Română şi Muzeul Naţional de Artă au ajuns să se războiască în sălile de tribunal. Peste o sută de tablouri semnate de Grigorescu, Pallady şi alţi pictori celebri sunt acum în patrimoniul Muzeului, dar au toate şansele să ajungă la Academie. La fel s-a întâmplat cu zeci de tablouri revendicate de moştenitorii foştilor proprietari. Multe dintre acestea s-au vândut deja pe sume record la licitaţii.
Pictura "În Iatac" de Nicolae Tonitza a fost restituită proprietarilor în 2007, după mai bine de 10 ani de procese. A fost vândutã pe 290.000 de euro, un record pentru piaţa de licitaţii din România. Şi nu este singura operă de artă care a avut un astfel de succes.
Zeci de tablouri care au aparţinut Muzeului Naţional de Artă şi au fost pierdute în instanţă au fost vândute cu sute de mii de euro. Până sã ajungã sã le vândă, proprietarii trec prin ani lungi de procese.
Ultimul proces în care proprietarii au avut câştig de cauza a fost iniţiat de Academia Română, care vrea să recupereze 113 tablouri din colecţia Emanoil Pantazi, donate prin testamentul semnat în 1941. Printre acestea se numără şapte tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, cinci de Ion Andreescu, şase semnate de Theodor Pallady şi două pictate de Nicolae Tonitza.
Iniţial, reprezentanţii Academiei Române au încercat sã recupereze colecţia pe cale amiabilã.
Muzeul Naþional de Artã a pierdut procesul la Curtea de Apel Bucureşti, dar decizia nu este definitivă. Reprezentanţii muzeului au fãcut deja recurs. Până la o sentinţă finalã ar mai putea trece ani buni. Recordul îl deþine Valentin Ceauşescu, care a aşteptat 16 ani ca să ia înapoi de la muzeu tablourile familiei.
Reprezentanţii Muzeului Naþional de Artã nu au dorit să facă declaraţii în legătură cu procesele de revendicare a unor colecţii.