Antena 3 CNN Actualitate Cultură Probele că Ion Cristoiu ar fi colaborat cu Securitatea, demontate de jurnalişti

Probele că Ion Cristoiu ar fi colaborat cu Securitatea, demontate de jurnalişti

Probele că Ion Cristoiu ar fi colaborat cu Securitatea, demontate de jurnalişti
04 Noi 2008   •   20:08

Un post Tv şi un senator au încercat, fără succes, să denigreze trecutul analistului Ion Cristoiu. Acesta era acuzat de turnătorie la securitate în baza unei hârtii, fără ştampilă oficială, fără antetul unei instituţii publice şi mai mult decât atât, scrisă la un computer performant care nu seamană cu maşina de scris a securităţii din anii 80.
Jurnaliştii de la Cotidianul au reuşit să demaşte făcătoria la care a fost supus Ion Cristoiu de către Radu Moraru de la B1TV şi de către senatorul Corneliu Vadim Tudor. Senatorul PRM a prezentat în cadrul unei emisiuni, un document, susţinând că jurnalistul Ion Cristoiu l-ar fi turnat la Securitate înainte de 1989.
Este vorba de o notă-raport, întocmită de maiorul Stana Creţa, ce relatează o serie de informaţii primite de la sursa "Coroiu".
Corneliu Vadim Tudor susţine că documentul era o copie realizată de CNSAS după originalul care se află la ei în arhivă. Jurnaliştii de la Cotidianul au reuşit să realizeze o captură video după documentul invocat de Vadim, în timp ce era citit de prezentatorul emisiunii, Radu Moraru.
Conform capturii, există câteva elemente care dovedesc faptul că acea pagină era un document redactat la calculator, lucru imposibil pentru lucrătorii Securităţii în anii '80. Astfel, cuvintele "câştigarea" şi "mizând" sunt scrise cu "â", în loc de "î", grafie ce a intrat în vigoare abia în urmă cu câţiva ani, nicidecum pe timpul regimului comunist.
De asemenea, marginea dreaptă a textului este perfect aliniată, lucru care nu se putea face cu o maşină de scris, ci doar cu un editor de texte de tip "Word". Există şi alte dovezi care certifică faptul că documentul este un fals: lipsa ştampilei CNSAS, locul de unde ar fi putut proveni documentul pe cale legală. Mai mult decât atât, în conformitate cu regulamentul de funcţionare al CNSAS, copiile documentelor aflate în dosare şi care se eliberează celor îndreptăţiţi se realizează numai la xerox, fără a fi transcrise.
Ion Cristoiu este invitatul permanent al lui Mihai Gâdea în emisiunea Sinteza Zilei difuzată la Antena 3 de luni până joi la ora 22.10.
Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close