În prezent, multe dintre cinematografe se află în ultimul stadiu al degradării. În multe oraşe din ţară, sălile au fost preluate de către Consiliul Local, în vreme ce altele au fost închise. În aceste condiţii, Ministerul Culturii susţine privatizarea Regiei Autonome RomâniaFilm şi vânzarea cinematografelor, în timp ce sindicatele din industrie nu sunt de acord cu această strategie.
Tot mai puţini români îşi petrec timpul liber în sălile de cinema, asta pentru că majoritatea preferă să vadă filmele pe calculator sau DVD. Un alt motiv care ar justifica interesul scăzut al românilor pentru cinema ar putea fi şi preţul biletului.
Dacă acum patru ani, preţul mediu al unui bilet era de 4,95 de lei, în 2007 a ajuns la 11,73 de lei, adică de aproape trei ori mai mare. Paradoxal, încasările anuale arată că acestea au crescut de la 22,5 milioane în 2003, la aproape 35 milioane lei, în 2007, deşi din 2003 pînă anul trecut, numărul cinematografelor în funcţiune a scăzut de la 191 la 72.
Şi numărul spectatorilor a scăzut. Dacă în 2003 peste 4,5 milioane de români frecventau cinematografele, în 2007 doar trei milioane de români au ales să meargă într-o sală de cinema să vadă un film.
Lipsa cinematografelor din multe oraşe ale ţării ar putea fi o altă cauză a situaţiei alarmante dacă ţinem cont de faptul că în 1990 existau peste 432 de cinematografe.
Sursă foto: www.tavistockwharf.com
Antena3