Antena 3 CNN Actualitate Cultură Presa de la Kiev: Băsescu se foloseşte de Ucraina pentru a câştiga capital electoral

Presa de la Kiev: Băsescu se foloseşte de Ucraina pentru a câştiga capital electoral

Presa de la Kiev: Băsescu se foloseşte de Ucraina pentru a câştiga capital electoral
08 Mar 2009   •   09:29

Presa de la Kiev îl atacă dur pe preşedintele României. Ziariştii ucraineni susţin că şeful statului se foloseşte de scandalul de spionaj care implică Ucraina în scopuri electorale. În acelaşi timp, jurnaliştii nu sunt convinşi că incidentul îi va spori capitalul electoral si îi va aduce mai multe voturi lui Băsescu la prezidenţiale. Cert este însă, potrivit presei ucrainene, că relaţiile dintre Kiev şi Bucureşti vor avea de suferit.

Adevăratele cauze ale acestui scandal ar fi în legătură cu tentativa preşedintelui României de a-şi ridica rating-ul electoral. Jurnaliştii subliniază că, la sfârşitul acestui an, în România vor avea loc alegerile prezidenţiale, iar Traian Băsescu vrea să câştige un al doilea mandat.

Ei spun că preşedintele României şi-a pregătit din vreme campania electorală. După decizia Curţii Internaţionale de la Haga privind Insula Şerpilor, Basescu a planificat o vizită în Ucraina. Nu pentru a semna acordul pentru micul trafic de frontieră, susţin jurnaliştii, ci pentru a se întalni cu reprezentanţii comunităţii româneşti.

Asta pentru a fi văzut de alegători drept un reunificator al pământurilor româneşti. Vizita însă nu a mai avut loc, iar Traian Băsescu a trebuit să-şi schimbe strategia.

Presa de la Kiev crede că Ucraina era "duşmanul" din afară cel mai la îndemână pentru Bucureşti. Ungaria, cu care România are relaţii încordate deja de mulţi ani, este aliată în NATO şi partener european. La fel şi Bulgaria. Moldova a fost lăsată în pace, cred ziariştii, pentru că preşedintele Băsescu nu vrea să supere Moscova. Deoarece de acolo vine gazul pentru România.

Rămânea doar Ucraina, care, din cauza crizei interne permanente, ar fi fost ţinta cea mai potrivită.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close