Marele Premiu - categoria cel mai bun film - va fi de 3.000 de euro, iar premiile la restul categoriilor - de câte 1.000 de euro. Potrivit organizatorilor, Premiile GOPO urmează modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene BAFTA, Goya, Cesar. Nominalizările au fost stabilite de un juriu de preselecţie din care au făcut parte criticii de film Cristina Corciovescu şi Andrei Creţulescu, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, regizorul Nicolae Mărgineanu, actorul Marius Stănescu.
Premiile se vor acorda în urma voturilor a circa 200 de oameni de film, formularele de votare urmând a fi date de organizatori. La categoria cel mai bun film de lungmetraj au fost nominalizate producţiile ?A fost sau n-a fost??, regia Corneliu Porumboiu (producător ?42 km Film?); ?Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii?, regia Cătălin Mitulescu (Strada Film); ?Hârtia va fi albastră?, regia Radu Muntean (Multimedia Est) şi ?Legături bolnăvicioase?, regia Tudor Giurgiu (Libra Film). Au fost propuse pentru nominalizare 11 filme româneşti.
La categoria cea mai bună regie îşi vor disputa premiul Cătălin Mitulescu pentru ?Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii?, Corneliu Porumboiu - ?A fost sau n-a fost??, Radu Muntean - ?Hârtia va fi albastră? şi Ruxandra Zenide - ?Ryna?.
La cel mai bun actor în rol principal au fost nominalizaţi trei interpreţi - Ion Sapdaru, Teodor Corban - pentru rolurile din filmul ?A fost sau n-a fost?? şi Valentin Popescu - din ?Ryna?. La categoria cea mai bună actriţă în rol principal concurează Doroteea Petre (?Ryna?), Ioana Barbu (?Legături bolnăvicioase?) şi Maria Popistaşu (?Legături bolnăvicioase?).
Se vor decerna Premii GOPO şi la categoriile cel mai bun scenariu, cel mai bun actor în rol secundar şi cea mai bună actriţă în rol secundar, cea mai bună muzică originală, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj, cea mai bună scenografie, cele mai bune costume, cel mai bun documentar, cel mai bun scurtmetraj, precum şi Premiul pentru întreaga activitate - unei personalităţi din cinematografia română şi Premiul ?Tânăra speranţă?.
Un premiu va acorda şi publicul. De asemenea, va fi decernat premiul pentru cel mai bun film european (lungmetraj). La această categorie au fost luate în considerare toate producţiile exclusiv europene distribuite în România în cursul anului precedent. Nominalizările au fost făcute de un alt juriu, format din criticii Magda Mihăilescu, Anca Grădinariu, Alex Leo Şerban, Andrei Gorzo şi Andrei Creţulescu.
Rompres