Antena 3 CNN Actualitate Cultură Povestea misteriosului Arnold Möhrlen, mentorul homosexual și anarhist al Regelui Carol al II-lea

Povestea misteriosului Arnold Möhrlen, mentorul homosexual și anarhist al Regelui Carol al II-lea

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 07:00 02 Iul 2024 Modificat la 07:00 02 Iul 2024
profimedia-0595847449
Regele Carol al II-lea a avut un preceptor și pedagog elvețian controversat. Foto: Carol al II-lea și mama sa, Regina Maria. Profimedia Images

Arnold Möhrlen a fost un educator privat și pedagog elvețian, care s-a aflat în anturajul Familei Regale a României ca preceptor al întâiului născut al Principelui Ferdinand și al Principesei Maria. În cei cinci ani cât i-a fost mentor tânărului prinț, acesta i-a insuflat pasiunea pentru botanică, prințul Carol și Arnold Möhrlen mergând într-un fel de călătorie în Europa și Imperiul Otoman. Möhrlen a fost, însă un personaj controversat, fiind izgonit de către Regele Carol I, cel care îl și adusese la Palat. 

Sursele care îl menționează pe preceptorul Arnold Möhrlen anunță ca moment al venirii sale, fie anul 1902 când prințul Carol avea nouă ani, fie anul 1905 când ar fi avut 12 ani. Toți spun că preceptorul Arnold Möhrlen și-a încheiat misiunea la Curtea Regală a României în anul 1912, izgonit de către Regele Carol I, cel care îl și adusese la Palat. În tot acest răstimp, de 7 ani cât a stat la Palat, Arnold Moehrlen a avut camera sa la Palatul Pelișor din Sinaia. Era o cameră sobră, cu mobile englezești fără decoruri, sobre și funcționale.

De ce Arnold Möhrlen a fost un personaj controversat? 

În primul rând, avea o orientare sexuală condamnabilă în epocă, adică era homosexual. În al doilea rând, avea vederi socialiste.  Eugeniu Arthur Buhman considera normale aceste vederi la un om care studiase într-o țară unde erau mulți socialiști și chiar comuniști exilați (Lenin, Zinoviev și alții), dar nu-și putea imagina ce fusese în mintea unui rege conservator și destul de autoritar cum era Carol I să apeleze la acest individ controversat ca purtare și gândire.

În cei cinci ani cât i-a fost mentor tânărului prinț, acesta i-a insuflat pasiunea pentru botanică, prințul Carol și Arnold Möhrlen mergând într-un fel de călătorie în Europa și Imperiul Otoman.  

I-a mai insuflat și un anumit stil autoritar, combinat cu un fel de desconsiderare a ierarhiilor monarhice. Evident, Carol se va folosi aceste deprinderi atunci când avea să renunțe de două ori la tron, dar în cele din urmă în 1930, a ajuns rege și în opt ani a devenit un rege care domina întreaga societate. 

Într-o scrisoare trimisă în Germania unuia din nepoții săi, prinț de Hohenzollern, prin 1912, Regele Carol I susține că l-a alungat fără drept de apel pe Arnold Möhrlen. Principele Nicolae își va aminti în Memorii că Arnold Möhrlen i-ar fi mărturisit că se abținea cu greu să nu vină mai aproape de viitorul Carol al II-lea, când îl vedea seara în genunchi rugându-se. 

Despre povestea lui Arnold Möhrlen și cum a ajuns să fie îndepărat de Regele Carol I, aflați mai multe în noul număr „Evenimentul Istoric”. Acesta este disponibil începând de astăzi la chioșcuri și online, pe edituradecarte.ro, cu livrare gratuită. 

În același număr aflați și cum doctorul român Yonah Elian a ajutat la capturarea lui Adolf Eichmann, cel mai căutat nazist timp de un deceniu, și veți afla ce scria în dosarul Securității despre poetul, filosoful, dramaturgul și diplomatul român Lucian Blaga.

Pentru toți cititorii interesați și pasionați de istorie, Evenimentul Istoric a lansat și canalul de youtube cu același numele pe care îl găsiți aici, canal pe care puteți urmări materiale video la fel de interesante ca cele prezentate în paginile revistei.

Ofertă edituradecarte.ro! LIVRARE GRATUITĂ pentru orice comandă care conține revista EVENIMENTUL ISTORIC sau CAPITAL!

Revistele Capital și Evenimentul Istoric pot fi comandate online pe edituradecarte.ro fără costuri de transport. Pentru orice comandă plasată pe site-ul editurii, care conține cel puțin una dintre cele două reviste, cumpărătorul va avea posibilitatea de selecție ca metodă de livrare ”transport gratuit”. 

Oferta este valabilă și în cazul comenzilor pentru alte publicații, cărți și reviste, aflate în oferta Editurii de Carte, cu condiția ca în comanda respectivă să fie inclusă cel puțin una dintre revistele Capital sau Evenimentul Istoric, în limita stocului disponibil.


 

×
x close