Antena 3 CNN Actualitate Cultură Porumboiu, laureatul Premiilor Gopo

Porumboiu, laureatul Premiilor Gopo

Porumboiu, laureatul Premiilor Gopo
26 Mar 2007   •   19:59

Luni seară a avut loc prima gală a industriei de film din România - Premiile Gopo 2007. Cei mai prolifici regizori ai anului trecut, dar şi cei mai talentaţi actori au fost răsplătiţi pentru activitatea lor artistică. Actori şi regizori atât din generaţia veche, cât şi din noul val au luat parte la decernare. 20 de trofee înfăţişând celebrul omuleţ al cineastului Ion Popescu Gopo şi-au găsit "stăpânul". Filmul "A fost sau n-a fost?", scris, regizat şi produs de Corneliu Porumboiu, a câştigat trofeul pentru cel mai bun lungmetraj. Corneliu Porumboiu a obţinut şi premiile pentru cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu.

Premiul pentru întreaga activitate i-a fost oferit lui Lucian Pintilie. Acesta este primul premiu pe care marele regizor acceptă să-l primească în România. Filmul "Lampa cu căciulă", în regia lui Radu Jude, câştigător la Sundance, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj. Regizorul Tudor Giurgiu a primit premiul publicului.Giurgiu a luat acest premiu cu lungmetrajul său de debut, "Legături bolnăvicioase", care a avut cel mai mare succes de box office dintre toate filmele româneşti din 2006 - circa 20.500 de spectatori. De asemenea, filmul spaniol "Volver" de Pedro Almodovar a obţinut trofeul pentru cel mai bun film european.

Decernarea premiilor a avut loc la Palatul Bragadiru - Sala Colosseum. Evenimentul se va desfăşura anual, în a treia lună a anului, în cadrul unei gale. Lansarea acestei manifestări, dedicată industriei de film din România, a fost motivată prin împlinirea, în 2007, a 50 de ani de când filmul de animaţie al lui Ion Popescu-Gopo, ?Scurta istorie?, a obţinut, la Cannes, Premiul Palme d'Or. Filmul românesc a intrat în atenţia opiniei publice europene, cu atât mai mult cu cât Ion Popescu-Gopo a fost nu numai un mare cineast român, dar şi o personalitate cu rezonanţă internaţională, făcând parte din diverse organisme cu activitate mondială.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close