Premierul Ponta acuză Preşedinţia de "lipsă totală" de transparenţă legat de cheltuirea fondurilor publice la nivelul Institutului Cultural Român (ICR), informează
Mediafax. Astfel, Ponta a arătat că nu este normal ca instituţia să fie controlată de un singur om şi ca bugetul Preşedinţiei să fie completat "din alte surse" necontrolate.
"Este o lipsă de transparenţă totală şi nimeni din această ţară nu mă va convinge că este mai democratic să laşi o instituţie cu bani publici să fie condusă de un singur om decât să fie controlată de o instituşie cum este Senatul, unde sunt toate forţele politice. Îmi pare rău, dar cred că, de fapt, totul este un război politic, nu are nici o legătură cu cultura atât timp cât nimeni nu a luat niciun leu şi nimeni nu a schimbat pe nimeni de acolo. Dar dacă trebuie lăsaţi bani pentru preşedintele ţării, Preşedinţia are propriul buget şi nu putem completa bugetul Preşedinţiei din alte surse pe care nu le controlăm niciodată. Cât timp sunt bani publici, toţi avem obligaţia să răspundem şi să prezentăm publicului cum se folosesc aceşti bani. Cine se supără că îl întrebăm cum se cheltuiesc banii publici înseamnă că are ceva de ascuns", a spus Ponta.
El a susţinut că liderii grupurilor parlamentare PSD-PNL nu intenţionează să îl schimbe pe Horia Roman Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Român, ci să asigure transparenţă în cheltuirea banilor publici, iar "agitaţia" creată pe această temă relevă că cineva are ceva de ascuns.
Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, că Institutul Cultural Român va trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, decizia fiind justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era "mult prea politizată".
Ordonanţa stabileşte că, în termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a Institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.
Conducerea operativă a Institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.
Ordonanţa Guvernului stabileşte că funcţia de vicepreşedinte al Institutului este incompatibilă cu cea de membru al unui partid politic, fără însă nici o referire din acest punct de vedere la preşedintele instituţiei.
Institutul este condus în prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de preşedinte, şi de Tania Radu şi Mircea Mihăieş, din postura de vicepreşedinţi.
Până în prezent, Institutul Cultural Român a funcţionat sub autoritatea preşedintelui României, care este şi preşedintele de onoare al Institutului.