Placa comemorativă a fost dezvelită de fiica marelui actor, Oana Pellea, și președintele UNITER, Ion Caramitru.Oana Pellea s-a declarat bucuroasă și emoționată de acest eveniment și a mulțumitor tuturor celor care s-au ocupat de inițierea acestui proiect.
"Eu sunt mai mult decât bucuroasă, sunt chiar emoționată. (...) Mari mulțumiri FNT pentru că în cadrul festivalului e dezvelirea acestei plăci. Și pentru expoziție trebuie să mulțumesc, este o expoziție superbă la Teatrul Național, găzduită de domnul Caramitru și inițiată de Festivalul Național de Teatru. Cred că, acolo unde e, zâmbește acum Amza, destul de încântat de toată atenția pe care o primește, iată, după 32 de ani. Nu am decât să spun mulțumiri și plecăciuni pentru inițiativă și pentru acest sens înspre aducere aminte", a mărturisit Oana Pellea.
Ion Caramitru a subliniat că UNITER își face datoria de a menține în memoria publicului marile figuri ale teatrului românesc.
"Aici e vorba și de un mare actor de teatru, dar și de un mare actor de film, ceea ce combină în mod fericit o personalitate artistică de excepție. Și el ca și mulți dintre colegii lui au dispărut din viață mult prea devreme, nepermis de devreme, o întreagă generație a dispărut într-o clipă și obligația noastră este să-i păstrăm în amintire cu tot ce înseamnă ei și contribuția lor la istoria teatrului românesc. Amza Pellea nu are nevoie de prezentări amănunțite pentru a-i dezvălui cariera. El rămâne bine înfipt în memoria colectivă, în special cu filmele lui și cu aparițiile din televiziune, mai puțin, cum se întâmplă, cu spectacolele de teatru care nu au fost înregistrate, care nu sunt păstrate în arhive", a spus Caramitru.
El a afirmat că a avut "o prietenie aparte" cu Amza Pellea și a precizat că locuința din strada Salcâmilor are o istorie bogată.
"Apartamentul în care a locuit Amza Pellea e plin de amintiri ale unor figuri excepționale ale culturii românești. Aici este vorba și de o casă cu istoria ei proprie. Aici, acest întreg acest bloc, a fost proprietatea familiei Tatos, a fost și sediu de ambasadă sau consulat, dacă nu mă înșel, aici a locuit maestrul Beligan, după plecarea lui a venit Amza Pellea, după Amza Pellea proprietatea s-a întors, în sfârșit, la proprietarul de drept Alexandru Tatos. Probabil apartamentul e plin de amintiri ale unor figuri, aș spune, excepționale ale culturii românești", a spus directorului Teatrului Național din București.
Dezvelirea plăcii comemorative a avut loc în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Festivalului Național de Teatru.
În cadrul Festivalului Național de Teatru este prezentată, în parteneriat cu Mișcarea de Rezistență, o amplă expoziție de fotografie întru readucerea concretă în amintirea publicului a actorului Amza Pellea. Expoziția este deschisă în perioada 23 octombrie — 1 noiembrie, în foaierul Sălii Media a Teatrului Național "I.L.Caragiale" din București.