Pianul va călători alături de pianistul Horia Mihail în oraşe care nu dispun la această dată de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni şi Mediaş. Recitalul care marchează începutul turneului şi totodată plecarea unui pian de concert spre o destinaţia finală va avea loc în capitală, la Sala Radio pe 15 aprilie.
La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune. Alegerea acestuia ca beneficiar al acţiunii noastre se datoreaza în primul rând faptului că în Mediaş există foarte mulţi iubitori de artă, un număr impresionant de melomani.
Turneul din acest an nu este o acţiune singulară. Este în intenţia noastră să reuşim să dotăm cât mai multe săli de concert cu instrumente performante. "Este un proiect care are susţinerea Radio România pentru cel puţin 3 ediţii aşa că va fi şi „Pianul Călător II” şi cu siguranţă „Pianul Călător III în 2013. Este o experienţă nouă, turnee am făcut, recitaluri solo am făcut, concerte solo am făcut , foarte multe, însă un astfel de turneu este o premieră pentru mine, categoric există un alt gen de emoţie.", declară Horia Mihail.
Programul turneului va cuprinde în exclusivitate muzică scrisă de Franz Liszt, iar oraşele prin care va trece sunt Sibiu – 1 aprilie, Braşov – 3 aprilie, Cluj-Napoca – 4 aprilie, Baia Mare – 7 aprilie, Târgu Mureş – 10 aprilie, Iaşi – 12 aprilie, Bucureşti – 15 aprilie, Hunedoara – 17 aprilie, Deva – 18 aprilie, Alba Iulia – 19 aprilie, Dumbrăveni – 20 aprilie, Mediaş – 21 aprilie.
Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.
Antena 3 este partener media al evenimentului.