Etapa I va avea loc în 25 iunie de la ora 11.00, în Foaierul Galben al Operei Naționale București și va fi urmată, în 26 iunie, de Semifinala concursului. Finala și Gala Laureaților, din 28, respectiv 29 iunie, de la ora 19.00, vor avea loc la Sala Radio și se desfășoară cu acompaniamentul Orchestrei Operei Naționale sub bagheta dirijorului David Crescenzi.
Biletele pentru Gala Laureaților pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Operei Naționale Bucureşti, online, de la adresa tickets.operanb.ro, sau de la Casa de Bilete a Sălii Radio, în 28 şi 29 iunie. Pentru toate celelalte etape (etapa I, semifinala și finala), accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Fazele finale ale concursului vor fi jurizate de către personalităţi emblematice ale lumii muzicale internaţionale: Ioan Holender, cel mai longeviv director din istoria Operei de Stat din Viena; Brenda Hurley - Directorul Studioului Internaţional de Operă din Zürich; Leo Hussain – unul dintre cei mai cunoscuți tineri dirijori ai momentului; Olga Kapanina - Directorul Departamentului de Operă de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg, Hein Mulders - director al Filarmonicii din Essen și al Aalto Theater, alături de reprezentanţi ai Operei Naţionale Bucureşti, Mihai Cosma -Manager de proiect şi consilier artistic al Directorului General al Operei Naţionale Bucureşti şi Răzvan Ioan Dincă - Preşedintele Competiţiei și Director General al Operei Naţionale Bucureşti.
Din cauza unei situaţii medicale neprevăzute, maestrul pianist Vlad Iftinca se află în imposibilitatea de a participa la jurizarea etapelor finale ale Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”. Acesta va fi înlocuit de tenorul Neil Shicoff (New York), recunoscut pe plan internațional ca o figură de primă importanță a generației sale, ce a cântat pe cele mai importante teatre lirice din lume, inclusiv Metropolitan Opera, Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala, Opera National de Paris, Royal Opera House “Covent Garden”, Deutsche Oper Berlin, Chicago Lyric Opera, San Francisco Opera, Staatsoper Hamburg, Grand Théâtre de Genève, Arena di Verona etc.
Tenorul Neil Shicoff s-a născut în Brooklyn, New York și a studiat la Juilliard School of Music. A debutat în opera Ernani de Verdi,sub bagheta lui James Levine, în Cincinnati, 1975. Un an mai târziu a debutat la Metropolitan Opera în rolul Rinuccio din Gianni Schicchi, sub conducerea aceluiași maestru.
În ultimele stagiuni, Neil Shicoff a colaborat cu Deutsche Staatsoper Berlin, Dresdener Semper Oper, The Zurich Opera, Wiener Staatsoper, Mikhailovsky Theatre St. Petersburg, Grand Theatre del Liceu Barcelona etc., interpretând câteva din cele mai cunoscute roluri ale sale, în operele Tosca, La Juive, Carmen, Billy Budd, Don Carlos, Un ballo in maschera, Madama Butterfly, La traviata, dar și numeroase concerte. Printre cele mai recente evenimente se numără multașteptatul debut în rolul Canio din opera Paiațe la Wiener Staatsoper și în rolul Calaf din opera Turandot la Wiener Volksoper, dar și întoarcerea la unul din rolurile care l-au făcut celebru, Hoffmann, tot la Wiener Staatsoper, toate fiind îndelung aplaudate.
Neil Shicoff este foarte căutat pentru cursuri de măiestrie, și a prezentat astfel de cursuri la Bolshoi Theatre din Moscova, Mikhailovsky Theatre din Sankt Petersburg, și în multe alte centre europene și americane. Pentru prima dată a fost membru al juriului concursului BBC Cardiff Singer of the Worlds în iunie 2013, ocazie cu care a susținut și un master-class. De asemenea, a fost membru al juriului concursului “Marcello Viotti” organizat de Fundația Richard Tucker.
În sezonul 2014/2015, printre cele mai importante apariții se numără o a doua prezență la Wiener Volksoper cu Calaf, Tosca la Hanovra și numeroase concerte, inclusiv Concertul de gală prin care va celebra 40 de ani de carieră, susținut la Wiener Staatsoper.
Inaugurată în iunie 2013, competiția se adresează tinerilor solişti de operă cu vârste cuprinse între 18-33 de ani pentru voci feminine, respectiv 19-34 de ani pentru voci bărbăteşti, oferindu-le posibilitatea de a câştiga premii care depășesc 13.000 euro, pe lângă contracte de spectacole şi înregistrări, precum şi oportunitatea de a interpreta roluri principale în producții ale Operei Naționale Bucureşti și a altor teatre lirice europene.