Este de urmărit nu atât dacă feminismul este relevant în arta contemporană la nivel internaţional, ci în ce fel este relevant. Lucrările selectate de către curatoare, Olivia Niţiş, lucrări de fotografie, video, gravură, carte de autor acoperă perspective diferite asupra problemelor cu care se confruntă femeile în spaţiul privat şi în cel public. Cele 13 artiste din 11 ţări care au acceptat participarea în acest proiect sunt personalităţi ale artei contemporane locale şi internaţionale.
Scopul acestui proiect este de a sensibiliza mediile culturale şi opinia publică din România în privinţa recunoaşterii unui segment cu o istorie remarcabilă în artele vizuale, într-o societate în care încă nu a avut loc o astfel de iniţiativă majoră şi nici o dezbatere pe temă. Interesul se concentrează în primul rând asupra creării unui climat de normalitate în abordarea problematicilor feministe la nivel artistic şi teoretic. Absenţa acestui segment al artei se face simţită în România, iar Perspective 2008 urmăreşte să demonstreze că evitarea unui subiect care are substanţă şi baze culturale solide nu este o soluţie în abordarea artei contemporane.
Proiectul include şi prezentarea unui pliant realizat în parteneriat cu Centrul Filia cu scopul de a informa la nivel local şi internaţional cu privire la statutul femeilor în România, la aspectele relaţiilor de gen la nivel social şi politic din ţară, la rolul şi implicarea artei în abordarea problematicilor feministe.
Artiste prezente:
Denise Pelletier (Canada), Marilena Preda Sânc (Romania), Émily Laliberté (Canada), Maria Friberg (Suedia), Mónica Mayer (Mexic), Barbara Philip (Olanda), Jūratė Rekevičiūtė (Lituania), Chengyao He (China), Mary Coble (USA), Dorota Nieznalska (Polonia), Ryoko Suzuki (Japonia), Doris Mayer (Austria), Su Tomesen (Olanda).
Antena3.ro