Antena 3 CNN Actualitate Cultură Patriarhia dezaprobă apariţia "Versetelor Satanice" în română

Patriarhia dezaprobă apariţia "Versetelor Satanice" în română

1 minut de citit Publicat la 16:13 20 Dec 2007 Modificat la 16:13 20 Dec 2007
Patriarhia dezaprobă apariţia "Versetelor Satanice" în română
Patriarhia Română s-a declarat împotriva tipăririi şi publicării în limba română a cărţii "Versetele Satanice". Mai mult decât atât, Patriarhia îşi declară solidaritatea cu comunitatea musulmană. Motivul este acela că, "Versetele Satanice" lezează valorile spirituale şi simbolurile religioase, indiferent de religia oficială pe care acestea le exprimă. Atitudinea Patriarhiei Române are în vedere Legea privind libertatea religioasã şi regimul general al cultelor, potrivit cãreia "în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defãimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publicã adusă simbolurilor religioase".  

La rândul său, ambasada Iranului la Bucureşti condamnă publicarea cărţii în România: "Traducerea şi publicarea cărţii blasfemitoare "Versetele Satanice" este o acţiune total necugetată a editurii Polirom, pentru care cei implicaţi vor trebui să-şi asume responsabilitatea în faţa comunităţii musulmane din România".

Cartea "Versetele Satanice" a fost tradusă în limba română de Dan Crăciun, la Editura Polirom. De-a lungul timpului, cei care s-au ocupat de traducerea şi adaptarea textului au avut de suferit. Aşa se face că, în 1991, traducătorul cărţii în japoneză a fost înjunghiat, în acelaşi an, traducătorul italian este rănit grav, iar directorul editurii care a publicat în Norvegia "Versetele Satanice" este împuşcat. În ciuda acestei istorii negre, traducătorul român a preferat să semneze cu numele real şi să-şi arate faţa.

Autorul romanului "Versetele Satanice" este Salman Rushdie, de origine indiană. Cartea a apărut în 1988, în Anglia. Cartea vorbeşte despre fragmente din Coran ce nu i-ar aparţine Profetului şi despre toleranţa faţă de zeii preislamici. Aceste lucru a stârnit revoltă în rândul musulmanilor, care au văzut cartea drept o blasfemie.

În 1989, ayatollahul Khomeini, liderul iranian, l-a condamnat la moarte pe autorul cărţii. De atunci, Salman Rushdie a fost obligat să stea ascuns. La 18 ani de la apariţie, cartea continuă să provoace proteste de stradă, în Pakistan şi Iran, iar în India a frost interzisă înainte de apariţia ei pe piaţă.

Antena3.ro

×
x close