Antena 3 CNN Actualitate Cultură Palme d'Or pentru Cristian Mungiu

Palme d'Or pentru Cristian Mungiu

Palme d'Or pentru Cristian Mungiu
27 Mai 2007   •   11:06

Triumf răsunător la Cannes. Pentru prima oară în istoria cinematografiei româneşti, un film de lung metraj câştigă prestigiosul Palme d'Or. Este însă pentru a doua oară când un regizor român primeşte această distincţie. În 1956, Ion Popescu Gopo a primit premiul pentru scurt metrajul ?Scurta Istorie?. Regizorul Cristian Mungiu a fermecat juriul, dar şi critica internaţională cu pelicula sa ?Patru luni, trei săptămâni şi două zile?. Şi nu este singurul premiu obţinut de România la cea de-a 60 ediţie a festivalului de la Cannes. Regretatul Cristian Nemescu a câştigat la secţiunea ?Un Certain Regard?, cu primul său lungmetraj, ?California Dreamin' ?.

După anunţul făcut de preşedintele juriului de la Cannes, Stephen Frears, premiul cel mare al festivalului i-a fost decernat lui Cristian Mungiu de către actriţa americană Jane Fonda. În aplauzele mulţimii şi vizibli emoţionat, românul a urcat pe scena festivalului pentru a-şi ridica trofeul. ?Pentru mine e ca o poveste. Acum un an încă nici nu ne gândeam la acest proiect, iar acum şase luni nu aveam bani să facem acest proiect?, a declarat Mungiu.

Acum 10 zile, filmul ?Patru luni, trei săptămâni şi două zile? nu spunea multora mare lucru. Duminică a câştigat Palmes D'Or. Dacă la început nu au beneficiat de o mediatizare intensă, duminică seară regizorul Cristian Mungiu, producătorul Dan Burlacu şi ceilalţi membri ai echipei au fost aplaudaţi ca adevărate vedete.

?Patru luni, trei săptămâni, şi două zile? este prima parte a trilogiei ?Amintiri din Epoca de Aur?. Tot la Cannes, dar în afara competiţiei, a mai primit două distincţii, oferite de jurii neoficiale de critici. Primul premiu la Cannes a venit din partea Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice, iar al doilea a fost acordat de administraţia educaţiei naţionale din Franţa.

Pelicula lui Mungiu este primul film românesc intrat în competiţia pentru Palme D'Or după 11 ani. Criticii de la Cannes, de regulă zgârciţi cu laudele, au fost extaziaţi. Le-a plăcut tot: regia, jocul actorilor, dar mai ales scenariul, povestea unei tinere studente care în anii comunismului e nevoită să facă un avort. Filmul a concurat alături de alte 21 de producţii internaţionale.

Cele 12 zile ale Festivalului de la Cannes s-au încheiat cu o ultimă defilare a juriului şi a câştigătorilor pe covorul roşu, şi cu o ultimă proiecţie cinematografică, L'Age des Tenebres.

Actriţa Jane Fonda a fost cea care i-a înmânat regizorului român trofeul Palme D'Or, în aplauzele mulţimii. ?Patru luni, trei săptămâni, şi două zile?, care a concurat alături de alte 21 de producţii internaţionale, este prima parte a trilogiei ?Amintiri din Epoca de Aur?. Este povestea unei tinere studente care în anii comunismului e nevoită să facă un avort. Regizorul român explica, în urmă cu câteva zile, în faţa presei adunate la Cannes, de ce a ales acest subiect.

?Filmul nu este neapărat despre situaţia pe care trebuiau să o rezolve personajele. Este vorba despre avort în general, şi de aceea a fost important pentru mine să arăt acest lucru, pentru că oamenii au tendinţa să evite şi să nu se gândească la lucrurile care nu le plac. Aşa că a fost important pentru mine să demonstrez un lucru, şi anume că oamenii trebuie să ia decizii doar dacă sunt conştienţi de consecinţele faptelor lor?, spune regizorul.

Pelicula i-a fermecat pe critici, a fermecat publicul, dar mai ales juriul. ?Este un film copleşitor. Este un film minunat?, a declarat Stephen Fears, preşedintele juriului. Cristian Mungiu a lăudat, de altfel, curajul juriului. ?Sincer, cred că au avut, în primul rând, mult curaj să ofere acest premiu unui regizor ca mine, practic necunoscut?, consideră Mungiu.

Lista laureaţilor Festivalului de Film de la Cannes 2007
- Palme d'Or: ?4 Luni, 3 Săptămâni şi 2 Zile? (4 Months, 3 weeks and 2 days), Cristian Mungiu, România.
- Marele Premiu al festivalului: ?Mogari No Mori? (The Mourning Forest), Naomi Kawase, Japonia.
- Premiul Juriului: ?Persepolis?, Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, Iran - Franţa; ?Stellet Licht? (Silent Light), Carlos Reygadas, Mexic.
- Premiul Aniversar 60 de ani: Gus Van Sant, ?Paranoid Park?, Statele Unite ale Americii
- Cel mai bun regizor: ?The Diving Bell and the Butterfly?, Julian Schnabel, Statele Unite ale Americii.
- Cel mai bun actor: Konstantin Lavronenko, ?The Banishment?, Rusia.
- Cea mai bună actriţă: Jeon Do-yeon, ?Secret Sunshine?, Coreea de Sud.
- Cel mai bun scenariu : ?The Edge of Heaven?, Fatih Akin, Germania - Turcia
- Premiul Golden Camera (debut regizoral): ?Meduzot?, Etgar Keret şi Shira Geffen, Israel.
- Cel mai bun scurtmetraj: ?Ver Llover? (Watching it Rain), Elisa Miller, Mexic.

UPDATE: Clujenii vor vedea în premieră în România, filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", al regizorului Cristian Mungiu. Pelicula va reprezenta ţara noastră în Competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2007. A şasea ediţie a festivalului se va desfăşura la Cluj între 1 şi 10 iunie, iar la Sibiu, în cadrul Capitalei Culturale Europene - între 4 şi 10 iunie. Cristian Mungiu nu se află la prima prezenţă la TIFF. În 2002, a câştigat Trofeul Transilvania cu pelicula Occident.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close