Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ozana Barabancea a transmis un mesaj privind Opera Națională: „Vă aduc la cunoștință un scandal major în lumea culturală”

Ozana Barabancea a transmis un mesaj privind Opera Națională: „Vă aduc la cunoștință un scandal major în lumea culturală”

ozana barabancea
Ozana Barabancea. Sursa foto: Facebook/ Ozana Barabancea
de Mia Lungu    |    26 Aug 2024   •   08:44

„Sunt Ozana Barabancea, artist liric la Opera Națională București din 1998, și vă aduc la cunoștință un scandal major în lumea culturală.”, a transmis cunoscuta profesoară de canto, luni.

„Astăzi, la ora 15:00, la Ministerul Culturii, va avea loc o dezbatere publică în urma unei Hotărâri de Guvern care propune desființarea Operei Naționale și comasarea cu „Tinerimea Română”. Această decizie a fost luată fără consultări prealabile, provocând o revoltă printre artiști.

Opera Națională București, cu o tradiție de peste 100 de ani, riscă să-și piardă identitatea, fiind transformată într-o instituție mult prea diversificată. Conflictul a împărțit colectivul artistic în două tabere: unii sprijină schimbarea, dar majoritatea, alături de sindicatele artistice din România, cer păstrarea intactă a identității Operei.

Această hotărâre, emisă pe repede înainte, fără respectarea procedurilor legale, riscă să compromită viitorul culturii noastre. Scandalul a atins punctul culminant, iar dezbaterea de mâine promite să fie una plină de tensiuni și dezvăluiri importante.”

×
Citește mai multe din Cultură
» Vezi toate știrile din Cultură
Cele mai noi știri
Parteneri
x close