Antena 3 CNN Actualitate Cultură Opera Națională, la 95 de ani de la înființare

Opera Națională, la 95 de ani de la înființare

opera.jpg
09 Dec 2016   •   14:47

Opera Naţională din Bucureşti a împlinit 95 de ani de la înfiinţare. Evenimentul a fost sărbătorit printr-o gală aniversară de amploare. Invitata de onoare a galei a fost soprana Anita Hartig.

În data de 8 decembrie 1921, prin hotărârea Ministrului Artelor, poetul Octavian Goga, Societatea particulară Opera s-a transformat în instituţie de stat, cu sediul la Teatrul Lyric „Leon Popescu", primul director fiind Scarlat Cocorăscu. Noua instituţie, Opera Română, a fost inaugurată cu spectacolul „Lohengrin" de Richard Wagner, dirijat de cel mai important compozitor român, George Enescu.

Invitata specială a spectacolului extraordinar a fost soprana română Anita Hartig, angajată a Operei de Stat din Viena. Pe scenă au urcat, printre alţii, soliştii Veronica Anuşca, Mihaela Işpan, Marius Boloş sau Andrei Lazăr acompaniaţi de Orchestra şi Corul Operei sub bagheta dirijorului Ciprian Teodoraşcu.

Concertul aniversar a fost deschis cu aria „O, Fortuna", din „Carmina Burana". Au urmat arii celebre din operele „Faust" sau „Bărbierul din Sevilla".

Actuala clădire a Operei Române, cu o capacitate de 952 locuri, a fost ridicată în 1953, după planurile arhitectului Octav Doicescu, sub denumirea de Teatrul de Operă şi Bale, dar a fost inaugurată abia la 9 ianuarie 1954.

 

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close