„Îmi place această idee – a lui Nietzsche – că zeii sunt precum copiii care se joacă amuzați cu vieţile noastre. Se implică pe ei înşişi în acest joc, precum copiii când sunt concentraţi asupra jocului și se pot răzgândi foarte repede, fără nicio explicaţie. De aceea vieţile noastre pot părea atât de haotice sau lipsite de sens câteodată: ele sunt rezultatul unui joc de copii, iraţional şi proaspăt. Cred că Oedip – ca noi toţi – este o victimă a acestui joc. Cumva, cred că este o uşurare faptul că destinul nostru este în mâinile copiilor. Fără gravitate, fără frică. Doar joc.” - declara Valentina Carrasco referitor la propria-i viziune regizorală asupra Oedip-ului enescian.
În viziunea creatorilor spectacolului „Oedipe” nisipul reprezintă elementul principal. El este, după cum spune şi realizatoarea costumelor producţiei, Barbara del Piano, precum un blestem, ca destinul de care nimeni nu poate scăpa, nisipul se prelinge peste tot, ne sufocă, ne acoperă. ...
Plecând de la acest nisip care, spulberat de vânt și măturat de valuri, acaparează totul, Valentina Carrasco împreună cu echipa sa au reconstruit, scenă cu scenă, povestea lui Oedip, având mereu în vedere această imagine, care pe parcursul spectacolului se metamorfozează continuu.
Pentru a crea un cadru care să combine senzaţia de arhaic cu cea de spaţiu atemporal, scenografa Blanca Añón şi designerul de costume Barbara Del Piano au ales materiale brute, aspre, drapaje ferme şi un stil simplu, inspirat de mişcarea artistică italiană Arte Povera (Arta săracă) de la jumătatea anilor ’60 şi de creaţiile unor creatori de modă contemporani precum Yohji Yamamoto sau Issey Miyake. Astfel, culorile din spectacol sunt şterse, culori de pământ, care amintesc de prezenţa constantă a nisipului, element sufocant care domină scena şi care creează senzaţia de poveste ancestrală.
Pasajele video realizate de către Esterina Zarrillo, împreună cu lighting designul conceput de Peter van Praet au avut rolul de a împlini imaginea unui decor aflat mereu în schimbare, multifuncţional, şi de a marca trecerea timpului, având în vedere că în operă se desfăşoară întreaga viaţă a personajului Oedip.
Rolul titular i-a revenit baritonului Davide Damiani, care a evidențiat printr-o interpretare impecabilă atât măreția tragică a personajului, cât și latura sa umană. Noua montare a fost și un prilej pentru mai multe debuturi ale unor tineri artiști români: Sorana Negrea (Sfinxul), Antoneta Bucur (Merlopa) și Ala Cheptini (Antigona).
Următoarea reprezentație ,,Oedipe” de George Enescu va avea loc în data de 12 decembrie, ora 18.30. Biletele pot fi achiziţionate online la adresa tickets.operanb.ro, precum şi de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, deschisă zilnic între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00.